V Památníku Terezín začne „Přerušená píseň“

0
80

Terezín – V předsálí kina Muzea ghetta v Památníku Terezín začíná ve čtvrtek 7. září nová výtvarná výstava s názvem „Přerušená píseň.“ Veřejnosti bude představen Arnold Peter Weisz-Kubínčan  – slovenský expresionistický malíř židovského původu.  V Muzeu ghetta si v rámci výstavy budete moci prohlédnout celkem 31 jeho prací.

Slavnostní vernisáž, na kterou jste srdečně zváni, začne ve 14 hodin a bude i s hudebním doprovodem – vystoupí akordeonista Aliaksandr Yasinski.

Arnold Peter Weisz-Kubínčan  se narodil  v roce 1898 v polském Ujscie (v tehdejším Prusku), nicméně po jeho narození se jeho umělecky založená rodina přestěhovala na Slovensko. Výtvarné umění studoval v Budapešti a v Berlíně, jeho život byl však spojen zejména se slovenským Dolným Kubínom a Oravou, právě slovenská realita byla hlavním motivem jeho tvorby.

Ve snaze vyhnout se pronásledování židů na samostatném Slovensku se v roce 1939 nechal pokřtít a přijal jméno Peter. Po zahájení transportů slovenských židů do německých vyhlazovacích táborů se od roku 1942 společně se svou přítelkyní Zorkou Kahan-Ring skrýval v lesích v okolí Martina, později se ale úřadům vzdali.

Okolnosti jeho smrti jsou neznámé, zemřel roku 1944 nebo 1945 při transportu do koncentračního tábora nebo krátce po něm, uváděny jsou Auschwitz-Birkenau nebo Sachsenhausen.

Zorka Kahan-Ring holokaust přežila a po válce emigrovala do USA. S sebou odvezla kufr s Kubínčanovými malbami, kresbami, grafikami a skicáři, který ukryl na půdě domu v Martině. Její dcera Katarina Curtis tato díla darovala Slovenské národní galerii, která je v roce 2019 prezentovala na výstavě nazvané „Umelcova (ťažká) batožina“.

Výstava bude v předsálí kina Muzea ghetta k vidění až do 30. listopadu tohoto roku.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

- Naši partneři -
Předchozí článekTEREZÍN: V SeniorCentru SeneCura uspořádali Dožínkovou slavnost
Další článekTechnický klub pořádá „Návštěvní den“ pro děti i rodiče

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno