Sobota, 27 dubna, 2024
11.7 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadloV Řehlovicích se dramaťáci učí umění commedie dell’arte

V Řehlovicích se dramaťáci učí umění commedie dell’arte

Řehlovice – Řehlovické kulturní centrum patří opět po roce mladým dramaťákům ZUŠ Litoměřice. Od školy odjíždělo v pátek dopoledne s hromadou zavazadel 35 natěšených dětí. Loni bylo tématem loutkové divadlo, letošní tři dny budou ve znamení commedia dell’arte (CD’A), což je druh improvizovaného divadla původem z renesanční Itálie.

V neděli 27.srpna večer účastníci zahrají rodičům i dalším zájemcům, co natrénovali.

Myslím, že je to něco, co bude děti bavit a co je v oboru posune zase o kus dál,“ říká k tématu učitel LDO Pavel Vágai. „Naší snahou je, aby soustředění bylo intenzívní, smysluplné a přitom zábavné. O to budeme snažit spolu se sedmi lektory v čele s pražskou herečkou a lektorkou Annou Kukuczkovou, která u nás před časem lektorovala pantomimu.“

Kulturní centrum je osvědčeným místem těchto setkání, nikam jinam se tak velký počet účastníků nevejde, navíc prostory bývalého statku jsou samy o sobě inspirativní, děti s učiteli tady mohou pracovat za každého počasí. K lektorům patří samozřejmě i kantoři LDO Pavel Vágai, Tereza Rozmarová a Lenka Pařízková, chybět nebude ani každoroční účastník, architekt a scénograf Pavel Uličný, v nové roli si soustředění vyzkoušejí i dva absolventi tohoto oboru ZUŠ, nyní studenti psychologie na Masarykově univerzitě v Brně, kteří byli žáky i účastníky minulých akcí a na akci se pak vraceli jako hosté.

Vrcholem bude v neděli v 19 hodin již zmíněné představení, program upřesní dramaťáci na místě, zřejmě to budou úryvky commedia dell’arte, možná i ukázky z práce v seminárních třídách. Uvidíme, jak se bude dařit,“ dodává Pavel s tím, že by rádi výsledky sdíleli nejen s rodiči žáků, ale i s dalšími diváky.

Text a foto Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -