Neděle, 28 dubna, 2024
10.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoUvidíme dnes večer superúplněk? Druhý bude posledního srpna!

Uvidíme dnes večer superúplněk? Druhý bude posledního srpna!

Dnes večer, pokud nebude zataženo, můžeme zahlédnout tzv. superúplněk. Nečekejte ovšem nějaký obří Měsíc, internetem občas kolují o astroúkazech naprosté skopičiny, jako třeba že Měsíc/Mars, případně nějaká kometa/ dosáhnou nevídané supervelikosti, apod. 

„Superúplněk“ není odborným astronomickým pojmem, spíše jde o lidové označení. Ideální superúplněk nastane ve chvíli, kdy je Měsíc nejblíž Zemi v tzv. přízemí  a zároveň je přesně ve fázi úplňku. Prakticky bývá mezi přízemím a úplňkem vždy nějaký rozdíl, jako třeba nyní. Úplněk nastane dnes ve 20h31m SELČ, přičemž nejblíž Zemi bude Měsíc až zítra 2.srpna v 8h ráno. Rozdíl – 11,5 h.   V poslední den srpna ve 2h35m ráno nastane druhý superúplněk. Nejblíž Zemi ale bude Měsíc už 30.srpna v 18h.  Rozdíl tedy bude menší než v prvním případě – 8,5h.  

Dva superúplňky v jednom kalendářním měsíci jsou poměrně vzácné. Druhému úplňku se také říká „modrý“.  S barvou Měsíce to ale vůbec nesouvisí, pojmenování vychází z anglického výrazu „once in a blue moon“, což znamená „jednou za uherský rok“…Čili ne moc častý jev.  

No a že bude Měsíc nejblíž Zemi? Očima rozdíl téměř nepostřehnete, stejně jako mezi měsíčním „mikroúplňkem (Měsícem nejdál) a „superúplňkem“ (nejblíž). Možná ještě tak v jasu, protože „superúplněk“ svítí o trochu víc. 

Tak teď jen obloha „superúplňkům“ přála. Jako třeba, když jsem v dubnu 2020 pořídil tyto snímky. 

Text a foto: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -