Senioři z Domova na Dómském pahorku si vyjeli na turnaj v pétanque

0
125

Litoměřice – Senioři z Domova na Dómském pahorku v Litoměřicích přijali pozvání a navštívili Domov důchodců v Roudnici nad Labem. Zúčastnili se tam turnaje v pétanque. Tato původně francouzská společenská hra je mezi seniory velmi oblíbená.

„Pravidla hry jsou relativně jednoduchá: hráči házejí kovové koule s cílem co nejblíže přiblížit se k menšímu míčku, nazývanému „cíl“ nebo „prasátko“. Hraní pétanque má několik výhod pro naše klienty. Jednou z nich je to, že tato aktivita vyžaduje pouze malou fyzickou námahu, což je ideální pro lidi se sníženou pohyblivostí. Hráči mohou hrát ve svém vlastním tempu a přizpůsobit si hru svým schopnostem. Pétanque také poskytuje mírnou fyzickou aktivitu, jako je chůze po hřišti a manipulace s koulemi, což může pomoci udržovat seniory aktivní a zlepšovat jejich celkovou fyzickou kondici. Další výhodou pétanque je sociální aspekt. Hra je často hrána ve skupinách a senioři si tak mohou vytvořit nové přátelství a společenství. Během hraní se vytvářejí příležitosti ke komunikaci, sdílení radosti z úspěchů a pobavení se při soutěžení. Tato interakce s ostatními je pro naše klienty velmi důležitá a přináší jim radost a pozitivní sociální podporu. Hraní pétanque má také svou strategickou stránku. Senioři musí přemýšlet o správné síle a směru hodu, aby dosáhli co nejlepšího výsledku,“ vysvětlila Iveta Šerberová, pověřená vedoucí Domova na Dómském pahorku v Litoměřicích.

Do Litoměřic klienti Domova na Dómském pahorku z roudnického pétanque turnaje přivezli 5. místo.

- Naši partneři -
Předchozí článekTEREZÍN: Pietní akt v Památníku uctil památku Milady Horákové
Další článekLITOMĚŘICE: Dřevěné sochy vytvořené v rámci Sympozia zůstanou na Zahradě Čech
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno