Úterý, 30 dubna, 2024
25.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoDušníky budou dějištěm Mistrovství Ústeckého kraje v orbě

Dušníky budou dějištěm Mistrovství Ústeckého kraje v orbě

Litoměřicko – V sobotu 8. července 2023 se v Dušníkách uskuteční 7. ročník mistrovství Ústeckého kraje v orbě, na jehož pořádání se podílejí bývalá ředitelka OAK Most Ludmila Holadová, zemědělské společnosti KLUK Dušníky s.r.o., obec Dušníky, Spolek Podřipských oráčů, z.s. a Společnost pro orbu ČR, z.s.. Akce se koná pod záštitou Ústeckého kraje. 

Závodit se bude na ploše o rozloze dvadvaceti hektarů, což si vyžaduje perfektní pořadatelský tým. S přípravami začal tým členů Spolku podřipských oráčů již týden před termínem akce. S údržbou zeleně podél příjezdových komunikací a stavěním stanů pomáhají zaměstnanci obecního úřadu Dušníky.

Organizaci příjezdu návštěvníků na přilehlé parkoviště na louce, bezpečnost při pohybu zemědělské techniky a dodržování protipožárních opatření bude střežit Spolek dobrovolných hasičů Dušníky. Technické zázemí má na starosti zemědělská společnost Kluk Dušníky s.r.o.. 

Pořádání Mistrovství v orbě Ústeckého kraje má za sebou šestiletou historii. Navazuje na v minulosti pořádané exhibiční akce Historická orba pod Řípem, kdy tehdejší Sdružení podřipských oráčů uspořádalo od roku 2011 sedm ročníků.

Nejen v západní Evropě, ale i u nás jsou tyto akce svátkem zemědělců a jakýmsi dnem otevřených dveří pro laickou veřejnost. Letos se uskuteční již 7. ročník soutěže v orbě v Ústeckém kraji a podruhé na katastru obce Dušníky. Třicítka oráčů, převážně z Ústeckého kraje, bude soutěžit podle pravidel světové organizace pro orbu WPO.

Na regulérnost soutěže dohlíží zástupci Společnosti pro orbu ČR,z.s., která schválila semnáctičlenný tým rozhodčích. Většina soutěžících z Ústeckého kraje bude startovat v naší nejvyšší národní soutěži v orbě, kterou je v tomto roce jubilejní 50. mistrovství České republiky, jehož dějištěm bude v sobotu 30. září 2023 Chrudim.

Jeden soutěžící bude nominován SPO ČR jako reprezentant České republiky na 38. Mistrovství Evropy v orbě v Dánsku, které se uskuteční od pátku 20. října do soboty 21. října 2023. Cílem každoročně pořádané akce je dosažení zlepšující se technické připravenosit a výkonnostní růst soutěžících, tak aby co nejlépe reprezentovali Ústecký kraj v nejvyšší národní či zahraniční soutěži v orbě.

Časový harmonogram:

8.50 hodin: Výjezd z depa na náves v Dušníkách a seřazení oráčských souprav.

9.00 hodin: Malé zahájení a vystoupení místních mažoretek.

9.20 hodin: Odjezd soutěžících a doprovodu v slavnostním průvodu na soutěžní pozemek.

10.00 hodin: Oficiální zahájení soutěžního dne, zahajovací projevy pořadatelů – hejtman, předsedové, ředitelé, slib oráčů a rozhodčích, hymna.

10.30 hodin: Odjezd oráčů na své soutěžní parcely a vytýčení linie rozoru.

11.00 hodin: Zahájení orby – rozorávka 1.start.

11.20 hodin: Ukončení rozorávky – stop orby, hodnocení rozorávky.

12.00 hodin: Pokračování v orbě – 2.start.

14.40 hodin: Ukončení orby.

15.40 hodin: Vyhlášení výsledků a předávání cen u tribuny.

17.20 hodin: Oficiální ukončení 7. Mistrovství Ústeckého kraje v orbě v Dušníkách.

Připraven bude i bohatý doprovodný program, v němž nebude chybět výstava historické i moderní techniky, ukázka RC techniky, vyhlídkové lety vrtulníkem a návštěvníci si budou moci zasoutěžit v tažení pluhu lidskou silou. Dosud nevídanou atrakcí především pro rodiny s malými dětmi bude oplocený pozemek s aktivním předváděním RC modelů převážně zemědělských a stavebních strojů.

Je připravena i minisoutěž v orbě, kde budou startovat tři soutěžící s RC modely traktorů Zetor 7745 s dvou a tříradličnými nesenými pluhy v měřítku 1:10. Dále bude následovat výstava historické a moderní současné zemědělské techniky s odborným komentářem k jednotlivým strojům. Aktivní ukázky činnosti historických zemědělských strojů, stabilních motorů, šrotování zrna, mlácení obilí na stacionární mlátičce a podobně. Tak ať vyhraje opravdu ten nejlepší.  

Autor: Václav Beneš

Kontakt na autora: vaclavbenes1@seznam.cz

Více sportovních článků a informací najdete ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -