Pondělí, 29 dubna, 2024
24.1 C
Litoměřice
DomůKulturaVýstavyNa parkánech Severočeské galerie budou opět sochy v životní velikosti

Na parkánech Severočeské galerie budou opět sochy v životní velikosti

Litoměřice – Prostor parkánu Severočeské galerie ovládly v letošní letní výstavní sezóně bronzové sochy v životní velikosti jedné z předních osobností soudobé české výtvarné scény, sochaře Michala Gabriela (* 1960).

Člen legendární skupiny Tvrdohlaví vystudoval v letech 1980–1987 sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze, na výtvarné scéně se pohybuje již od počátku 80. let. V současnosti se Michal Gabriel věnuje především volné tvorbě, dlouhodobě také pedagogicky působí na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, kde vede Ateliér sochařství.

Jako jeden z mála našich soudobých sochařů Michal Gabriel tvoří exteriérové sochy a instalace, jeho figury i zástupce fauny můžeme potkat na mnoha místech nejen Čech, ale i Evropy, ať už se jedná o městská náměstí či ulice, nebo o přírodní scenerie.

V Litoměřicích se autor představuje postavami hráčů či lovců-průvodců, kterým dělají společnost reprezentanti zvířecí říše. Kočkovité šelmy, žraloci a ptáci současně zastupují živel země, vody a vzduchu. Skupinu doplňují Žena se psem, která průhledem mezi zelení komunikuje s Mauglím, chlapcem džungle.

Prezentované postavy a jejich společníci jsou ve své podstatě našimi průvodci do běžně nedostupných oblastí podvědomí, snů nebo archetypů a mohou nám tak zpřístupnit skrytá zákoutí lidského bytí. K výpravám do tajemna odkazuje i název výstavy Mise Mauglí.

Otevírací doba: po–ne 10–18 hod.

Parkány hlavní výstavní budovy, Michalská 29/7, Litoměřice

Vstupné: zdarma

Výstava bude přístupná od 28. 6. do 24. 9. 2023

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -