Pondělí, 29 dubna, 2024
12.2 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePřípravy stavby parkovacího domu Růžovka budou pokračovat

Přípravy stavby parkovacího domu Růžovka budou pokračovat

Litoměřice – Projektové přípravy na stavbě parkovacího domu Růžovka budou pokračovat. Rozhodli o tom většinou hlasů zastupitelé na svém zatím posledním zasedání. Učinili tak poté, co začaly s ohledem na finanční náročnost realizace stavby sílit hlasy požadující zastavení prací.

„Došlo k zásadní personální obměně vedení města. Jde o to, aby současní zastupitelé vyjádřili vůli k realizaci projektu, a nepřišlo tak vniveč úsilí lidí pracujících na přípravách a další finance vynaložené například na chystanou Studii proveditelnosti,“ odůvodnil potřebu hlasování místostarosta Petr Panaš. Jak dodal, turbulentní vývoj změn ve stavebnictví je důvodem, proč zatím nebyl aktualizován rozpočet budoucích stavebních prací. „Nicméně předpokládám, že výběrovým řízením na dodavatele se nám podaří náklady výrazněji ponížit. Také aktualizovaný položkový rozpočet by mohl být nižší než původní,“ domnívá se místostarosta.

Projekt původně předběžně vyčíslený na 180 milionů korun je připravován již několik let. Tato cena obsahuje nejenom výstavbu samotného parkovacího domu, ale i nové pojetí komunikací, terénní úpravy, přeložky sítí, fotovoltaiku, zeleň či řešení dešťové vody. „V případě potřeby je možno některé položky přehodnotit a stavbu zlevnit, ale za podmínky neohrožení dotace, zachování účelnosti stavby a v neposlední řadě i estetického hlediska,“ dodává místostarosta Panaš.

Kladné rozhodnutí zastupitelů pokračovat v přípravách je důležitým krokem pro podání žádosti o dotaci na realizaci. Město tak musí učinit do konce roku, přičemž stavební práce by měly probíhat v letech 2024 až 2025.

Litoměřice mají již v tuto chvíli přislíbeno, že získají 85 milionů korun. Projektový záměr „Parkovací dům Růžovka (P+R)“ totiž již byl doporučen řídícím výborem metropolitní oblasti/aglomerace k realizaci v rámci integrované územní strategie Ústecko-chomutovské aglomerace. „Bylo by chybou částku odmítnout. Litoměřice totiž vzhledem ke své velikosti na jinou finanční podporu určenou na stavbu parkovacího domu nedosáhnou,“ varoval nejen zastupitel Filip Hrbek, politik zodpovědný za územní plánování, ale i místostarosta Jiří Adámek. „Plzeň postavila parkovací dům se 170 auty za 140 milionů korun u plaveckého bazénu. Dotaci nedostala. Teď chystá další dva parkovací domy. Stavíme pro budoucnost spojenou i s rozvojem vysokorychlostní trati,“ poukázal na další důležitý fakt místostarosta Adámek.

Popis projektu
Cílem projektu je výstavba samostatného parkovacího systému P+R v Litoměřicích na křížení ulic Daliborova a Růžovka, jež je vzdáleno přibližně 250 m od přestupního uzlu nadregionálního významu (autobusového nádraží a žel. stanice Litoměřice-město) a 20 metrů od autobusové zastávky v ulici Daliborova, ze které v běžný pracovní den odjede více než 20 spojů linek veřejné dopravy. Vybudováním nové dopravní infrastruktury dojde k významnému rozšíření parkovací kapacity dopravního terminálu o 214 parkovacích míst.
Parkovací dům bude rovněž v docházkové vzdálenosti historického centra města (soustředěna je zde většina úřadů, finančních institucí a služeb) a nemocnice. Nová parkovací místa budou primárně sloužit pro cestující, kteří přijíždějí do Litoměřic a pokračují dále s využitím prostředků veřejné hromadné dopravy. Současně má systém sloužit pro cestující, jejichž cílovou destinací je město Litoměřice, kteří budou dále pokračovat pěšky nebo s využitím linek MAD. Realizací projektu vznikne nová infrastruktura integrované veřejné dopravy.

Autor: Eva Břeňová

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -