Pondělí, 29 dubna, 2024
19.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceRekonstrukce litoměřického muzea je u konce

Rekonstrukce litoměřického muzea je u konce

Litoměřice – Po dvou letech město Litoměřice dokončilo zásadní revitalizaci budovy Staré radnice, která je sídlem Oblastního muzea v Litoměřicích.

Památkově chráněná stavba se tak po sto letech opět dočkala kompletní opravy a modernizace. Slavnostní předání stavby spojené s její komentovanou prohlídkou se konalo za přítomnosti zástupců města Litoměřice, dodavatelské firmy, architekta i historika.

Vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Městského úřadu v Litoměřicích Andrea Křížová připomněla, že projekt rekonstrukce Staré radnice se připravoval několik let.

„Na projektové dokumentaci jsme začali pracovat už v roce 2016. Jako budoucí uživatel objektu se na ní podílelo také muzeum a zásadní slovo měli rovněž památkáři. Vzhledem k tomu, že se jedná o významný památkově chráněný objekt, měla stavba své limity a omezení, a ne všechny původní záměry bylo možné realizovat, jako například rozvést vzduchotechniku a klimatizaci v celém objektu nebo umožnit výstup z výtahu i ve 2.NP,“ nastínila Andrea Křížová.

Rozsáhlou rekonstrukcí procházela Stará radnice od června 2021. Celkové náklady dosáhly 53 milionů korun. Z toho 45,5 milionu pokryje dotace získaná z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci výzvy Revitalizace vybraných památek II. Oprava zahrnula také vybudování nového bezbariérového přístupu pomocí výtahu, který je umístěn ve dvoře muzea nebo restaurátorské práce v interiéru i exteriéru. Nejrozsáhlejší je asi kompletní restaurování dřevěného táflování stěn a kazetového stropu v bývalé jednací síni městské rady a pak kamenné prvky ve vstupních prostorách prvního patra, na fasádě a loubí budovy.

Na řadu nyní přijde obnova expozic a vnitřního vybavení muzea, jehož otevření pro veřejnost je zatím plánováno na rok 2026. Jak uvedl ředitel Oblastního muzea v Litoměřicích Tomáš Wiesner, celková částka na vybudování nových výstavních prostor a provozního zázemí je vyčíslená na 43,5 milionu korun.

„V přízemí se bude nacházet kavárna a recepce. V prvním patře budou výstavní prostory a prostory pro muzejní pedagogiku. Ve druhém patře návštěvníci naleznou stálou expozici, která bude věnována historii Litoměřicka,“ popsal Tomáš Wiesner s tím, že během léta má krajský úřad jako zřizovatel muzea vyhlásit výběrové řízení na architekta vnitřního vybavení a výstavních prostor.

Starosta Litoměřic Radek Löwy, který se slavnostního předání stavby účastnil, poděkoval všem, kteří se na projektu revitalizace Staré radnice podíleli. „Do budoucna bych si přál, aby expozice byla opravdu moderního charakteru, zaujala návštěvníky všech věkových kategorií a přilákala do města další nové návštěvníky, kteří odsud budou spokojeně odcházet,“ uvedl starosta.

Zastupitel Litoměřic a historik Filip Hrbek připomněl, že budova staré radnice pocházející z přelomu třicátých a čtyřicátých let 16. století, je jednou z prvních renesančních staveb v severozápadních Čechách. „Během právě ukončené rekonstrukce byly zároveň prováděny i stavebně historické průzkumy, kdy se například ukázalo, že křídlo, které je směrem do Dlouhé ulice, bylo otevřené a k současnému zazdění podloubí došlo až ve 20. století,“ zmínil jednu ze zajímavostí Staré radnice Filip Hrbek.

Autor: Michaela Rozsypalová

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -