Úterý, 30 dubna, 2024
13.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceAzylové bydlení i klasické byty vybuduje město v bývalé ubytovně v Želeticích

Azylové bydlení i klasické byty vybuduje město v bývalé ubytovně v Želeticích

Litoměřice – Unikátní model prostupného bydlení na jednom místě. To je cíl chystaných projektů na kompletní rekonstrukci ubytovny v Želetické ulici v Litoměřicích, kterou má město ve svém majetku. V každém z celkem tří podlaží tam má vzniknout odlišný typ bytů. 

V přízemí je počítáno se šesti menšími bezbariérovými byty určenými pro muže v bytové nouzi nebo bez přístřeší se sníženou mobilitou, pro které je jiné pobytové zařízení sociální péče nedostupné. Kapacita azylového bydlení bude 10 lidí. Zároveň s tímto projektem vznikne i projekt sociálního bydlení. Ten se týká prvního patra budovy, kde je plánováno dohromady šest menších bytů. Cílovou skupinou jsou v tomto případě lidé v bytové nouzi nebo jí bezprostředně ohrožení, kteří se dostali do mimořádně složité sociální situace, ale jsou schopni plnit povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Může se jednat například o osoby ohrožené domácím násilím, mladé dospělé opouštějící dětský domov nebo rodiny z azylového bydlení, které si vytvořily podmínky ke standardnějšímu bydlení. Ve druhém patře budovy město počítá s výstavbou šesti standardních bytů s tržním nájemným.  

Místostarosta Petr Panaš vysvětlil, proč je přestavba objektu v Želetické ulici rozdělena na tři části. „Náklady na projekt azylového bydlení v přízemí budovy a na projekt sociálního bydlení v prvním patře budou z větší části kryty z dotací, avšak každý z jiného titulu a s jinými podmínkami čerpání. Realizaci bytů ve druhém patře uhradí město ze svého,“ přiblížil místostarosta.  

Projekt je předběžně vyčíslený na přibližně 54 milionů korun. Náklady na vznik azylového bydlení jsou odhadnuté na 19 milionů korun, z toho 16 milionů pokryje dotace, kterou město získalo. Také náklady na projekt sociálního bydlení budou z větší části hrazeny z dotace. Celkem má vyjít na zhruba 18 milionů, dotace v tomto případě činí 16 milionů. Realizace standardních bytů s tržním nájemným vyjde přibližně na 17 milionů korun. V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„Ačkoli Litoměřice patří mezi města s nejrozvinutější sítí sociálních služeb a ročně do této oblasti investují bezmála 20 milionů korun, takzvané prostupné bydlení tu chybí. Jeho prostřednictvím chce město lidem ohroženým bytovou nouzí poskytnout bydlení a zároveň pomoci postavit se „na vlastní nohy“,“ vysvětlila vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Litoměřicích Renáta Jurková.

V budově proto bude přítomný sociální pracovník, který lidem v nouzi pomůže řešit jejich problémy a postupně si najít i vlastní bydlení. Provozovatel těchto sociálních služeb vzejde z výběrového řízení. Služby a náklady na pracovní místa si následně uhradí z prostředků získaných z ministerstva práce a sociálních věcí. Město poskytne pouze dotaci na provoz v rámci rozpočtu odboru sociálních věcí a zdravotnictví.  

Autor: Michaela Rozsypalová

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -