Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiWieserův dům v Terezíně hostil festival „Okouzleni klavírem“  

Wieserův dům v Terezíně hostil festival „Okouzleni klavírem“  

Terezín – Tóny klavíru doslova prostoupily v sobotu celý Wieserův dům  v Terezíně. Rozehrálo je tam 111 mladých klavíristů, kteří se sem sjeli ze 12 základních uměleckých škol z Ústeckého kraje. V pořadí už šestý ročník festivalu „Okouzleni klavírem“ se tentokrát konal pod taktovkou litoměřické ZUŠ.

Učitel Matěj Olejár, který stál u zrodu festivalu, říká, že jde o nesoutěžní přehlídku, není to o výběru špičkových hráčů a o supervýkonech, na festivalu si mohou zahrát všichni, i ti kteří nemají příležitost.

„Samozřejmě, že jsme se s děti připravovali, chtějí podat co nejlepší výkony, ale jde o to, aby si to v klidu a bez stresu užily a poznaly nové kamarády,“ dodává spoluzakladatelka festivalu Ivana Derflerová z lounské ZUŠ. Je to zároveň poděkování pilným žákům. A mají si co říci nejen děti, ale i kantoři, přináší to radost i užitek, míní za pořadatele Dominika Valešková, ředitelka ZUŠ Litoměřice.

Terezínské setkání navázalo na „Klavírní putování“ – výměnné koncerty, do kterých se v průběhu školního roku zapojila řada uměleckých škol v kraji.  V terezínském Wieserově domě – nedávno zrekonstruovaném objektu využívaném pro účely kultury,  si účinkující mohli zahrát na velmi kvalitním koncertním křídle Yamaha, které před časem dostalo město Terezín jako dar ze zahraničí.  Sobotní program festivalu obohatily tvůrčí dílny v podobě výtvarných a literárně dramatických dílen, velký zájem byl i o jógu pro klavíristy nebo o varhanní workshop v městském kostele. Na nudu si tedy nikdo – ani ti, co právě nehráli a čekali na jeden ze šesti koncertů, rozhodně nemohl stěžovat.

 V závěru festivalu, ve kterém účastníci dostali drobné dárky a pamětní listy, předala ředitelka pořádající ZUŠ symbolickou štafetu Kolomanu Zacharovi, zástupci ZUŠ Kadaň, která bude pořadatelem festivalu v příštím roce.

Text a foto: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -