Sobota, 20 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV Máchově divadle měl svou „žeň“ taneční obor

V Máchově divadle měl svou „žeň“ taneční obor

Litoměřice – Po hudebnících a adeptech literárně dramatického oboru se v krátkém sledu po sobě představili v Máchově divadle i  tanečníci ZUŠ.  Přesněji řečeno – tanečnice, tento obor totiž studují v litoměřické umělecké škole nyní jen dívky. Úterní večer sestával z třinácti čísel, v nichž dostaly příležitost jak nejmladší, tak i ty pokročilé.

„Taneční obor  působí v naší škole osmým rokem a mám radost z toho, jak si vede a jaký má záběr. Dnes to byla sklizeň tvořivosti, invence a radosti z pohybu. Je obdivuhodné, jak to vše dokážou děti pohybem vyjádřit,“ ocenila tanečnice i pedagožky ředitelka ZUŠ Dominika Valešková.

Podle učitelek tanečního oboru Petry Běláčové a Kateřiny Pechové předvedli účinkující svou  celoroční práci, některá čísla nacvičovali už  dřív, některá sbírala body na postupových přehlídkách nebo dokonce na nedávné celostátní přehlídce v Kutné hoře („SoběTobě“). Jiná byla i nová, zvláště u nejmladších. 

Střídala se vystoupení skupinová (např. „Zajíčci“, „Motýlí tanec“, „Jedna báseň, víc názorů“, „Píšťalky“, „Vykuklení motýlci“, „Od vody až po opice“, „Spolu“) s výstupy jednotlivkyň („Let draka“, „Temnota“, „Píseň moře“, „Můj domov“, „Cítím se ?“), kde vynikly J.Doubková, E.Kopřivová, L. Pošvová, Z. Štěrbová a Š.Krmíčková.  

Cenné podle kantorek je, že se pod jejich vedením na choreografií podíleli originálními nápady i sami účinkující. Šárka Krmíčková, jedna z nich, přiblížila svůj vztah k oboru takto: „Tanec je pro mě znamená sebevyjádření, svobodu, způsob, jak se ocitnout v jiné dimenzi.“   Šárka se chce tanci věnovat i poté, co příští rok ZUŠku opustí, i když „v civilu“ bude studovat něco jiného.

Text a fotografie: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -