Čtvrtek, 28 března, 2024
7.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoNa Litoměřicku se objevila ptačí chřipka

Na Litoměřicku se objevila ptačí chřipka

Litoměřicko – Na Litoměřicku, konkrétně v areálu společnosti Mondi ve Štětí, se objevila ptačí chřipka (aviární influenza). Potvrzena byla u uhynulých racků chechtavých.

Na Krajskou veterinární správu Státní veterinární správy pro Ústecký kraj (KVSU) byl nález několika uhynulých kusů volně žijících ptáků nahlášen ve středu 3. května. KVSU je po převzetí odeslala k laboratornímu vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Praze za účelem potvrzení nebo vyloučení přítomnosti původce ptačí chřipky.

„O den později jsme obdrželi protokol o zkoušce s prokázanou vysoce patogenní aviární influenzou (HPAI) subtypu H5N1. V souvislosti s výskytem této nákazy doporučujeme přijmout určitá opatření, neboť v oblasti 10 km od místa nálezu uhynulých volně žijících ptáků existuje zvýšené riziko zavlečení nákazy i do chovů drůbeže nebo jiného ptactva drženého v zajetí,“ informoval Daniel Macháček, ředitel litoměřického pracoviště KVSU.

KVSU majitelům chovaných ptáků doporučuje důsledné dodržování opatření biologické bezpečnosti ve svých chovech, zejména pak chránit chované ptáky před kontaktem s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem nákazy. V případě, že chovatelé zjistí zvýšené úhyny chovaných ptáků, změny ve zdravotním stavu nebo změny v produkci chovaných ptáků, je třeba, aby tyto skutečnosti neprodleně oznámili na litoměřické pracoviště KVSU na adrese Velká Dominikánská 20 (tel. 416 735 345, případně v době mimo běžnou pracovní dobu na pohotovostní linku KVSU 720 995 202).

„Dále žádáme i veřejnost o neprodlenou informaci v případě nálezu zvýšených úhynů u volně žijících ptáků ve své obci nebo v její blízkosti. S uhynulými ptáky nijak nemanipulujte,“ vyzval Daniel Macháček.

Autor: Radim Tuček

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -