Neděle, 28 dubna, 2024
17.9 C
Litoměřice
DomůZprávyČerná kronikaNa internetu prodávali oblečení, jedním kliknutím přišli o své úspory

Na internetu prodávali oblečení, jedním kliknutím přišli o své úspory

LitoměřickoV uplynulém týdnu přijali policisté oznámení od dvaatřicetileté ženy z Roudnicka, která se stala obětí podvodníka, když chtěla prodat dětské botičky. Prostřednictvím internetového inzertního portálu zveřejnila svou nabídku prodeje botiček za 70 korun.

Na její inzerát reagoval údajný zájemce vystupující pod falešným profilem, který jí poslal emailem podvodný odkaz na stránky přepravní společnosti. Následně byla přesměrována na nepravé stránky internetového bankovnictví, kde poškozená zadala své údaje do banky. Poté zjistila, že jí neznámý podvodník bez jejího vědomí odčerpal z účtu 32 tisíc korun. Policisté po neznámém pachateli intenzivně pátrají.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

Oznámení o obdobném podvodném jednání jsme zaevidovali v těchto dnech také z Litoměřic. Devětačtyřicetiletý muž chtěl prodat dětské oblečení za 200 korun prostřednictvím internetové inzerce.

I tohoto muže oslovil údajný zájemce o nabízené zboží a poslal mu podvodný odkaz na přepravní společnost, který poškozený muž otevřel. Následovaly stránky tvářící se jako internetové bankovnictví, kde poškozený vyplnil přihlašovací údaje včetně údajů k platební kartě. Poskytl tak podvodníkovi veškeré jemu potřebné údaje. Pak už následoval bleskový převod peněz, ale bohužel opačným směrem. Neznámý podvodník odčerpal z účtu poškozeného více než 10 tisíc. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Autor: Pavla Kofrová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -