Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceCesta autobusem do Prahy skokově zdražila

Cesta autobusem do Prahy skokově zdražila

Litoměřice Město Litoměřice ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého krajem řeší razantní nárůst cen jízdenek autobusů do Prahy, k němuž od 5. března přistoupil soukromý provozovatel linky, dopravce BusLine.

Namísto původních 115 korun nyní cestující platí 185 korun. Kvůli tomuto skokovému navýšení ceny se tak lidem již více vyplatí cestovat do hlavního města vlakem, a to z obou litoměřických nádraží. Mnozí pak raději vyhledávají tzv. sdílené cestování auty.

„Takto razantní zdražení jízdného bylo zejména pro pravidelně cestující občany za prací do Prahy šokující. Denně musejí zaplatit o 140 korun navíc. Jsem rád, že Ústecký kraj, který jsem v této záležitosti oslovil, se k tomuto problému postavil čelem, i nad rámec svých povinností. Nadále intenzivně jednáme o možných variantách, které by ceny snížily na únosnou mez,“ sdělil místostarosta Litoměřic Jiří Adámek, jenž má v gesci dopravu.

Ústecký kraj je objednavatelem a organizátorem dopravní obslužnosti ve svém územním obvodu, případně v obvodu kraje sousedního, byl-li k tomu udělen souhlas dotčeného kraje. Nezajišťuje ani neobjednává dálkovou, nadregionální dopravu (například do Prahy). Tato povinnost je zákonem uložena státu, respektive Ministerstvu dopravy ČR.

„Z pohledu platné legislativy neexistuje způsob, jakým by se Ústecký kraj mohl podílet na podpoře činnosti soukromého dopravce, který linku provozuje na vlastní komerční riziko, a která není v závazku veřejné služby dle ustanovení zákona,“ vysvětlil Radek Kozlík z Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ten si uvědomuje, že přímé spojení Litoměřic s Prahou bylo vždy žádané a vytížené.  

I z tohoto důvodu vstoupil Ústecký kraj v jednání s krajem Středočeským. Cílem je analýza aktuálních možností obou krajů, a případné nalezení kompromisního řešení, které by mohlo vést k převzetí spoje Litoměřice – Praha v případě, že se dopravce BusLine rozhodne svou činnost ukončit. „Jednání o možném převzetí této linky se Středočeským krajem právě v těchto dnech probíhají a o výsledcích budeme všechny dotčené samosprávy v předstihu informovat,“ dodal Radek Kozlík.

Prioritou Ústeckého kraje je provázanou sítí veřejné dopravy zajistit přepravu cestujících ke garantovaným linkám nadregionální dopravy. V případě Litoměřic garantuje Ústecký kraj linku Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) 623, která z Litoměřic odjíždí pravidelně každou hodinu od 4.43 hod. přes Terezín do Bohušovic nad Ohří (kam přijíždí vždy ve stejný čas, tj. v X.56). Tam je možné přestoupit na rychlíkovou linku ve směru Praha hlavní nádraží, která odjíždí pravidelně každou hodinu počínaje 5.05 hod.

Vedle linky 623, odjíždějící z autobusového nádraží, garantuje DÚK rovněž vlakovou linku U11 z horního nádraží pravidelně každou hodinu od 4.44 hod. s příjezdem do Lovosic v X.55 a s přestupem na rychlíky odjíždějící pravidelně každou hodinu od 4.59 hod. Jízdné je možné zakoupit od 99 korun, s IN kartou ještě levněji.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -