Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůKulturaZačala výstavní sezóna na Zahradě Čech

Začala výstavní sezóna na Zahradě Čech

Litoměřice – Tržnice Zahrady Čech je u konce. Téměř tři sta českých i zahraničních firem, výrobců a vystavovatelů z oblasti zahradnictví, stavitelství a bydlení se předvedlo návštěvníkům výstaviště Zahrady Čech v Litoměřicích.

Letošní ročník se nesl ve významném jubilejním duchu – Tržnice Zahrady Čech totiž otevřela své brány již po 35. Tržnice Zahrady Čech odstartovala ve středu 5. dubna a probíhala zároveň s velikonočními svátky. Proto byly expozice, workshopy a sortiment stylizovány k tomuto tématu.

Největší zájem byl tradičně o květiny, ovocné a okrasné stromy, sadbu, osivo a cibuloviny. Nechyběly ani zahrádkářské potřeby, zahradní nábytek, zahradní mechanizace a hnojiva. Návštěvníkům se líbili také doplňky do interiéru i exteriéru, nábytek a stavební materiál. Brány výstaviště se zavřely v neděli 9. dubna v 17 hodin.

Výstava bývá vždy obohacena o zajímavou expozici. Ta letošní, nacházející se v pavilonu A, byla vystavěna do podoby zahradního altánu, který návštěvníkům sloužil i jako fotokoutek. V pavilonu A také probíhaly jarní a velikonoční workshopy, které byly úplnou novinkou letošní Tržnice Zahrady Čech.

„O workshopy byl eminentní zájem. Díky tomu byly ze dvou blokových sekcí rozšířeny o další dopolední blok. Návštěvníci mi udělali obrovskou radost, že se jim nápad s workshopy takto zamlouval. Kreativita, šikovnost a zájem se něco nového naučit a dozvědět, z nich jen čišela,“ uvedla Michaela Mokrá, ředitelka MKZ Litoměřice, pod které výstaviště Zahrada Čech spadá.

Jubilejní Tržnici Zahrady Čech provázel také doprovodný program, který probíhal od pátku 7. dubna do neděle 9. dubna na hlavním pódiu. Vystoupili Kamila Nývltová, Tereza Mátlová, Karel Kahovec, Vinšovanka nebo Heidi Janků. Zájem byl také o ukázky tradičního pletení pomlázek a zdobení kraslic jak tradiční technikou – voskem, tak i moderními technikami.

Zvyklostí se stala i kyvadlová doprava zdarma, kterou organizátoři pravidelně zajišťují pro návštěvníky přijíždějící do Litoměřic hromadnou dopravou. „Přestože se Tržnice Zahrady Čech potýkala s velmi studeným počasím, návštěvnost oproti loňskému roku stoupla. Za to jsme opravdu vděční. Je vidět, že dlouholetá tradice Zahrady Čech naučila lidi se k nám na výstaviště vracet. My pochopitelně děláme maximum pro to, aby byli spokojeni a měli si u nás co nakoupit,“ sdělila ředitelka MKZ Litoměřice Michaela Mokrá.

A dodává: „Všeobecně situace není příznivá, člověk neustále slýchá jen samé negace – energie, válka, nemoc – proto jsme nadšeni, že se letos můžeme pyšnit více jak 24,5 tisíci návštěvníky. Všem opravdu moc děkujeme.“

„Poděkování na závěr patří i všem vystavovatelům a prodejcům, které neodradilo ani studené počasí. V neděli dostali trochu sluníčka za odměnu,“ uvádí s úsměvem na závěr Michaela Mokrá. Kalendář akcí je velmi bohatý. Již nyní Městská kulturní zařízení v Litoměřicích intenzivně pracují na přípravách dalších akcí. Mezi ty nejbližší patří 33. ročník Mezinárodního pivního festivalu, který na výstavišti proběhne ve dnech 21. a 22. dubna.

Autor: Aneta Břeňová

Toto je tisková zpráva MKZ Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -