Pátek, 19 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůKulturaVěřící vítali Krista s ratolestmi, v kostele se četly pašije 

Věřící vítali Krista s ratolestmi, v kostele se četly pašije 

Litoměřice – Květnou nedělí začal Svatý týden před Velikonocemi také pro věřící v litoměřické farnosti Všech svatých. Ještě než začala bohoslužba v děkanském kostele, shromáždili se na Kostelním náměstí, aby si v krátkém průvodu s ratolestmi „kočiček“ – rašících vrbových větviček symbolicky připomenuli Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma.

Ještě předtím je požehnal děkan P. Józef Szeliga. Ratolestmi si věřící zdobí kříž, obrázky či okna. Napřesrok se popel ze spálených „kočiček“ používá při Popeleční středě jako symbol pomíjivosti.

Nedělní bohoslužba pak v kostele pokračovala  dvěma čteními a po evangeliu čtením pašijového příběhu (P. Józef Szeliga, Petr Matuška a Miloslav Marek).  Pašije (z latinského passio – utrpení) jsou vlastně zprávou o Ježíšově umučení. Obojí symbolicky naznačuje následování jeho cesty, účast na kříži a podíl na jeho vzkříšení. Podle křesťanů Květná neděle spojuje Kristův královský triumf a oslavu jeho utrpení vjedno – ve velikonočním tajemství.

Autor: Mirek Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -