Čtvrtek, 25 dubna, 2024
10 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyFarmáři z Litoměřicka se podařilo vypěstovat na jabloni špagety. „Nejdřív to bylo...

Farmáři z Litoměřicka se podařilo vypěstovat na jabloni špagety. „Nejdřív to bylo maso,“ říká

Rostislavu Fejkovi z Žitenic se podařil husarský kousek. Po několikaletém úsilí se mu na jeho jabloni povedlo vypěstovat špagety. V době, kdy v Česku ceny potravin dosahují závratných výšin, je potravinové přilepšení v podobě nízkonákladového pěstitelství doslova darem z nebes.

„Nejdřív jsme se na naši jabloň snažili naroubovat maso, aby byl finanční výnos co nejcitelnější, ale to nedělalo dobrotu. Strom to nechtěl přijmout, tak nějak divně krvácel a navíc nám to sem chodily olizovat srny. Ony si ty potvory na to zvykly a začaly dokonce dost hrůzně vrčet a štěkat – děti se toho bály, tak jsme toho radši nechali,“ popisuje počáteční neúspěchy pan Rostislav.

„Pak nás napadlo, protože máme italskou odrůdu jablek Verona, že bysme mohli zkusit těstoviny. Nejdřív jsme zkoušeli klasický kolínka, ale to na stromě špatně drželo, to bylo hned opadaný. No tak přišly na řadu špagety a protože máme navíc kamaráda Itala, tak on nám začal dodávat vlastní hnůj a to už se ujalo skvěle. Dneska máme první úrodu a je to radost. Děti se po tom můžou utlouct, stačí jim to klidně jenom s kečupem a podívejte jak dlabou,“ ukazuje na stůl hodujících dětí Rostislav. „Teď to maj teda studený, ale v létě na stráň bude pražit sluníčko, tak to budou mít i teplý. My máme teda s manželkou radši karbonara (to jsou špagety s karbanátkem a kečupem),“ dodává ovocnář a nyní i těstovinář.

Jsou vaječné nebo bezvaječné?

„Zatím bezvaječný, ale když k Italovu hnoji přidáte trochu slepičího trusu, tak můžou bejt i vaječný.“

Neplánujete tento úspěch více obchodně zúročit?

„Jo, už jsme si s manželkou udělali takový malý samolepky, který budeme lepit na každou špagetu, jako je to třeba na jabkách. Budeme mít vlastní značku Fejk. A příští rok bysme chtěli zkusit naroubovat na německou jabloň knedlíky – uvidíme, jestli ponese. Tím bych se chtěl obrátit na čtenáře, jestli třeba někdo nemá kamaráda Němce, který by nám chtěl dodávat hnůj.

Popřejme panu Fejkovi mnoho dalších pěstitelských úspěchů a dodejme, že to není poprvé, kdy se někomu podařilo vypěstovat špagety. V 60. letech minulého století zaznamenali velkou úrodu špaget ve Švýcarsku. Tehdy o tom natočila reportáž slavná BBC. Shodou okolností byla odvysílána také na apríla.

Úroda špaget ve Švýcarsku

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -