Sobota, 27 dubna, 2024
8.6 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyNejčastější mýty o očích a zraku (1. část)

Nejčastější mýty o očích a zraku (1. část)

O očích a zraku koluje již léta mnoho rozšířených mýtů. Často se však tyto mýty nezakládají na pravdě a vědeckých důkazech, což vede ke zmatkům a dezinformacím. V tomto článku se podíváme na některé z největších mýtů o očích a zraku, které jsme u nás v optice za rok existence slyšeli, a budeme se snažit oddělit fakta od fikce.

Mýtus 1: Pokud budeš schválně šilhat, zůstane ti to.

Existuje mnoho mýtů o tom, jakými způsoby si můžeme poškodit oči, a “úmyslné” šilhání u dětí je rozhodně jedním z nich. Ač mnoho rodičů své děti varuje, aby schválně oči nekřížily/nešilhaly, protože jim to “zůstane”, jedná se skutečně o mýtus. Oční svaly nám umožňují pohybovat očima všemi směry. Pohled vlevo, vpravo, nahoru nebo dolů, stejně jako “záměrné překřížení/šilhání” očí je však nepřinutí v této poloze zůstat. Pozor však na situaci, kdy oči dítěte začnou šilhat zničehonic. Náhlé šilhání může být důsledkem očního onemocnění, nekorigovaného vidění nebo poškození očních svalů či nervů.

Mýtus č. 2: Čtením při špatném světle si zkazíš oči.

Čtení při špatném osvětlení může způsobit námahu očí, která se projevuje nepohodlím nebo jejich zvýšenou únavou. Lidské oko má úžasnou schopnost přizpůsobit se různým úrovním světla, a když čtete při slabém světle, vaše oči se musí více snažit, aby zaostřily slova na stránce. To vše sice může způsobit pocit únavy očí a dokonce i bolesti hlavy, ale trvalé poškození očí ne.

Mýtus č. 3: Nošením brýlí oči „leniví“

Mnoho nositelů brýlí má po letech jejich užívání pocit, že se právě díky nošení brýlí jejich zrak začal zhoršovat. Ve skutečnosti mohou brýle pomoci zlepšit vaše vidění korekcí refrakčních vad, jakými jsou například krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus nebo presbyopie. Není to tak, že by brýle zrak skutečně zhoršily, ale spíše za to může fakt, že si váš mozek nošením brýlí zvyknul na kvalitní a ostré  vidění. Jakmile brýle odložíme, přichází často pocit, že jsme “dříve viděli rozhodně lépe”. Zvláštní kapitolou, která stojí za zmínku, je tzv. Presbyopie (také nazývaná vetchozrakost). Presbyopie je stav, který postihuje většinu lidí ve věku kolem 40-45 let. Jedná se v podstatě o postupné zhoršení schopnosti oka zaostřit na blízké předměty. Typickým příznakem počáteční presbyopie je natahování rukou při čtení drobného textu.

Mýtus č. 4: Konzumace mrkve zlepší váš zrak.

Mrkev je dobrým zdrojem betakarotenu, jednoho z typů vitamínu A, který je důležitý pro udržení zdravých očí a dobrého zraku. Cílená konzumace mrkve sice může být prospěšná pro celkové zdraví očí, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrzovaly tvrzení, že konzumace mrkve vás zbaví případných dioptrií. Málokdo ví, že mýtus pochází z doby 2. světové války, kdy Britští piloti vlastnili speciální radarovou technologii pro odhalení německých cílů, ale nechtěli aby se o tom Němci dovtípili. Britové tedy záměrně šířili informaci, že jejich piloti jí hodně mrkve, a to je důvodem jejich “lepšího” vidění v noci.

Mýtus č. 5: Nošením babiččiných brýlí si zkazíš oči

Tento mýtus platí pouze částečně, a to u mladších dětí, které by dlouhodobě nosily brýle s výrazně jinou dioptrií než je ta jejich. Slova “dlouhodobě” a “výrazně jinou dioptrií” jsou zde klíčová. Pokud si vaše dítko nasadí babiččiny brýle na půl minuty, rozhodně se nemusíte bát, že si kvůli tomu oči “zničí”. U dospělých platí, že nošením cizích brýlí, které neodpovídají dioptrické vadě nositele, dochází spíše k únavě očí, jejich namáhání a mnohdy i bolestem hlavy. Doporučujeme proto nepodceňovat pravidelné prohlídky vašeho zraku a používání těch dioptricky správných brýlí.  

Mýtus č. 6: Prohlídky očí jsou důležité pouze pro lidi, kteří vidí špatně

Pravidelné prohlídky očí jsou důležité pro všechny, a to i pro ty, kteří vidí “jako rys”. Pravidelné kontroly očí jsou zásadní pro zachování zdravých očí a prevenci očních onemocnění. Během vyšetření očí může oční lékař nebo optometrista odhalit případné problémy, které by mohly mít za následek zhoršení zraku v budoucnosti. Typicky se jedná o věci jako například šedý zákal, zelený zákal (glaukom), makulární degeneraci nebo diabetickou retinopatii. Včasná diagnostika a léčba těchto onemocnění může významně snížit riziko ztráty zraku.

Za naši “mladou” oční optiku jsem moc rád, že se nám za rok existence podařilo ve spolupráci s paní doktorkou Danou Fillovou z OCP Praha, odhalit desítky problémů, které by bez povšimnutí negativně ovlivnily budoucí vidění našich klientů, kteří by se jinak k očnímu lékaři nevydali.

Pokud tedy ještě stále váháte kam se vydat, pokud Váš zrak již není to co dříve, můžete to zkusit třeba u nás v optice. Více o nás a našich službách si můžete přečíst na našich webových stránkách optikajilek.cz.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -