Pondělí, 29 dubna, 2024
24.1 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyKrmivo pro kočky a jejich zdraví – jaké složky jsou v kočičím...

Krmivo pro kočky a jejich zdraví – jaké složky jsou v kočičím jídelníčku nezbytné?

Krmivo, které kočce podáváme, by mělo obsahovat všechny potřebné živiny. Jaké krmivo pro kočky je dobré? Kvalitní krmivo pro kočky zaručí, že krmivo bude zvířetem dobře vstřebáno a jídelníček čtyřnožce bude správně vyvážený. Jaké suroviny by tedy mělo obsahovat jeho složení?

Dobré krmivo pro kočky musí obsahovat maso

Kočka je masožravé zvíře a proto základem jejího jídelníčku musí být maso a živočišné produkty. Právě z takových surovin získávají kočky většinu živin. Ze všech potravin pouze maso poskytuje taurin a kyselinu arachidonovou – složky naprosto nezbytné v jejich stravě. Tělo kočky si tyto látky nedokáže samo syntetizovat a jsou nezbytné pro udržení zdraví. Nedostatečné množství kyseliny arachidonové ovlivňuje vzhled srsti a nedostatek taurinu vede k závažným metabolickým poruchám. Proto je v souladu s doporučeními výživových norem krmivo pro kočky obohaceno o tuto aminokyselinu (na každých 1000 kcal metabolické energie se do produktů přidává minimálně 500 mg). Jednotlivé druhy masa se liší obsahem živin a dopadem na tělo čtyřnožce. V přírodě kočky jedí syrové maso. Pamatujme však, že kočky jsou dravci, nikoli mrchožrouti. Své oběti jedí čerstvé, takže jim nehrozí otrava např. salmonelou nebo kampylobakterem, jehož bacily se v syrovém mase rychle množí.

Mokré krmivo je pro vaši kočku mnohem zdravější než suché krmivo. Proč? Kočky od přírody moc nepijí – většina majitelů domácích mazlíčků málokdy vidí, že jejich kočka míří k misce s vodou. Kočičí ledviny však potřebují dostatečnou hydrataci. Mokré krmivo se vyznačuje vysokou vlhkostí, díky čemuž dodává tělu potřebnou vodu – obsahuje přibližně 75-85%. Kapsičky pro kočky obsahují maso i dostatek živin.

Ryby v kočičím jídelníčku – dobrá náhrada masa

Přestože by v kočičí misce mělo dominovat maso, losos, tuňák nebo jiné ryby jsou skvělou náhradou. Jsou skvělé jako zpestření jídelníčku nebo doplnění některých živin – např. nenasycených mastných kyselin. Kočky mají rády ryby, protože jejich maso je tučné, a proto je skvělým nositelem chuti. Tato zvířata navíc získávají energii především z tuků a bílkovin. Podávat by se měly po tepelné úpravě, protože syrové ryby mohou bránit působení některých trávicích enzymů. Pamatujte, že našim kočkám nenabízíme solené ani uzené ryby.

Příloha:
ryby-v-kocicim-jidelnicku-dobra-nahrada-masa.jpg

Oleje – cenný doplněk kočičího jídelníčku

Oleje jsou zdrojem polynenasycených mastných kyselin. Tyto látky jsou dodávány s potravou a jsou nezbytné pro udržení zdraví. Mají široký vliv na organismus – na stav nervového a kardiovaskulárního systému, podporují správnou látkovou výměnu, hasí záněty, zlepšují složení krve a pečují o stav kůže a krásný vzhled srsti. Mastné kyseliny se nacházejí v rybách lisovaných za studena a rostlinných olejích. Lněný olej, pupalkový olej nebo olej z černého kmínu, stejně jako lososový olej – všechny tyto tuky jsou cennými složkami pro tělo mazlíčka. Nezapomeňte ani na důležité chovatelské potřeby pro péči o srst.

Co nedávat kočce?

Někteří lidé bohužel stále dávají svým kočkám zbytky ze stolu – maso z polévky, klobása nebo šunka ze supermarketu nejsou dobrý nápad! Proč? Především jde o solené produkty a sůl kočkám škodí. Obsahují i ​​další koření, které kočky nesmí jíst. Taková jídla nejsou správně vyvážená a přizpůsobená potřebám daného druhu. Kočky by neměly jíst cibuli, česnek, hroznové víno, čokoládu, kořeněné pečené maso, vařené kuřecí kosti, stejně jako některé druhy ryb a mnoho a mnoho dalších potravin. Pamatujte, že jsou to přísní masožravci a jejich jídelníček musí být založen na mase.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -