Čtvrtek, 25 dubna, 2024
9.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoPozor na podvodné SMS s nabídkou příspěvku na bydlení!

Pozor na podvodné SMS s nabídkou příspěvku na bydlení!

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ příspěvek na bydlení“ s odkazem na web tvářící se jako například web Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Upozorňujeme na nové trendy kybernetických útoků, které se schovávají za nabídky příspěvku na bydlení od MPSV. Zneužívají důvěru v autoritu, kterou je ministerstvo. Podvodné zprávy se šíří e-mailem nebo SMS zprávami s textem: „Je vám poskytnut příspěvek na bydlení po dobu 3 měsíců od Mpsv“ nebo „MPSV informuje v rámci programu bydlení, máte k dispozici příspěvek“, spolu s odkazem na stránky věrně napodobující web MPSV.
Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, obecně jde ale o strojový překlad, který lze pozorným čtením odhalit.

Policisté po celém Ústeckém kraji prověřují několik desítek případů podvodného jednání přes internet. I přes to, že občané jsou na tyto podvody opakovaně upozorňováni, nedaří se jejich počty snižovat. V poslední době se policisté např. na Litoměřicku, Lounsku, Ústecku, Chomutovsku a Teplicku zabývají dalšími případy podvodníků, kteří útočí pod legendou získání příspěvku na bydlení od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Všichni poškození byli ve všech případech neznámým pachatelem kontaktováni přes mobilní telefon. V přijaté SMS zprávě se nacházel text, který oznamoval, že je k dispozici příspěvek na bydlení a internetový odkaz na údajné vyzvednutí příspěvku. Po otevření odkazu byl jedinec přesměrován na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnil a odeslal.

Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozených osob přístupy k účtům. Následně bez jejich vědomí byla převedena finanční částka, aniž by s touto platbou poškození souhlasili. Tímto způsobem přišla o několik tisíci korun žena z Lovosicka a také žena ze Štětí. Další případy jsou evidovány i v okolních okresech. Například na Lounsku přišel poškozený o 12 tisíc korun, muž z Teplicka o 166 tisíc korun a muž z Chomutovska o téměř 200 tisíc korun.

Autor: Pavla Kofrová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -