Pátek, 26 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůKulturaVýstava „Učitel a žák“ končí, přijďte na komentovanou prohlídku!

Výstava „Učitel a žák“ končí, přijďte na komentovanou prohlídku!

Roudnice nad Labem – Roudnická Galerie moderního umění pořádá ve středu 1. února poslední komentovanou prohlídku jedné ze svých aktuálních výstav s názvem „Učitel a žák.“ Přijďte! Prohlídka s odborným komentářem začíná v 17 hodin, vstupné zdarma.

Výstava končí už v neděli 12. února!

Jedním z hlavních témat výstavy „Učitel a žák“ je vliv učitele na jeho žáky. Poukázáno na něj bude prostřednictvím některých přímočarých příkladů, jakými jsou například žáci Julia Mařáka v oblasti krajinomalby, nebo okruh studentů Josefa Wagnera. Na tyto příklady bude navazovat i poněkud komplikovanější propojení, kde mezi autorem a jeho vzorem není přímý vztah, ba naopak pocházejí ze zcela jiného prostředí. Výrazná osobnost může inspirovat umělce i po staletích.

Klíčovým exponátem výstavy je soubor třinácti drobných, leč velmi působivých kreseb Giorgia Vasariho (1511–1574), renesančního umělce, považovaného za nejvýznamnějšího žáka Michelangela Buonarrotiho. Vasari působil jako dvorní malíř a architekt Medicejského rodu ve Florencii. Zároveň je vnímán jako první umělecký historik, neboť již v šestnáctém století sepsal a vydal životopisy umělců, čímž detailně zaznamenal vznik a postupný vývoj renesančního umění v Itálii. Jeho teoretická práce je základním kamenem celého oboru dějin umění.

Téma výstavy široce přesahuje oblast umění, neboť principy vzdělávání a inspirování lze přenést do jiných rovin i do běžného života. Roudnická galerie tuto výstavu věnuje památce Aleny Potůčkové (1953–2018) a Miroslavy Hlaváčkové (1942–2020), dvěma silným osobnostem  a významným historičkám umění, které v porevolučním období stály v čele roudnické galerie  a staly se inspirativními vzory mnoha dalším lidem. V obecné rovině je pak výstava věnovaná všem učitelům v širokém slova smyslu.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -