Středa, 24 dubna, 2024
5.1 C
Litoměřice
DomůKulturaAstrofotograf Horálek přiblížil v Litoměřicích svůj „hvězdnatý ráj“

Astrofotograf Horálek přiblížil v Litoměřicích svůj „hvězdnatý ráj“

Litoměřice – Že astrofotografie není jen o technice a způsobu zachycení nebeských objektů a úkazů dokázal ve středu 11. ledna posluchačům v Knihovně K.H.Máchy v Litoměřicích proslulý český astrofotograf Petr Horálek. Napovědělo to už téma přednášky „Kdyby fotografie mohly vyprávět, aneb Skryté příběhy hvězdných portrétů“.

Autor, který má na svém kontě už pětatřicet fotografií oceněných americkou NASA jako Astronomický snímek dne („Astronomy Picture of the Day“), povyprávěl, jaké okolnosti vznik snímků provázely. Putuje za nimi po celém světě, a tak se jeho obrázky pojí i s mnoha cestovatelskými zážitky.

 „To stojíte v temné africké noci, vychutnáváte si pohled na hvězdnou oblohu, foťák na stativu ji snímá a koná práci za vás, a najednou zjistíte, že máte za zadkem obrovského hrocha!“

 V Argentině, kde Petr fotil hybridní sluneční zatmění, mu zloději ukradli veškeré technické vybavení, v autě zůstal náhodou na podlaze jediný film, naštěstí s exponovanými obrázky zmíněného úkazu. „Na nové vybavení jsem pak neměl prostředky, ale když jsem se odtamtud vrátil a svěřil se, vypomohli mi lidé, kteří je poskládali v projektu Hithit, takže mohl pokračovat. Své v tom sehrála i Evropská jižní observatoř.“

Petr je od roku 2015 jejím ambasadorem. Své zkušenosti a zážitky zachytil také knižně, v titulech „Tajemná zatmění“ a „Dobytí jižního hvězdnatého ráje“. Jeho srdeční záležitostí jsou prý Cookovy ostrovy, ve kterých svůj „hvězdnatý ráj“ dobyl. „Otvírají se tam neskutečné pohledy na oblohu, kterou tady neznáme, nejen kvůli mimořádně příznivé poloze, ale i proto, že nejsou jako jinde dotčené přebytečným svícením,“ říká šestatřicetiletý astrofotograf, po kterém astronomická společnost pojmenovala planetku 6822.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -