Čtvrtek, 28 března, 2024
12.3 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiPřivítejte ve čtvrtek v centru Litoměřic ručně vyřezávaný betlém!

Přivítejte ve čtvrtek v centru Litoměřic ručně vyřezávaný betlém!

Litoměřice – Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích slaví Vánoce s mírným předstihem. Ve čtvrtek 8. prosince v 16 hodin totiž slavnostně zahájí svou letošní vánoční výstavu. Vystavovat bude tentokrát ručně vyřezávaný betlém lidového řezbáře Josefa Heji, který do Litoměřic zapůjčilo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Výstava Hejova Betléma bude probíhat až do 6. ledna příštího roku. Betlém najdete v Muzeu insitního umění na Mírovém náměstí 24/16 – zadní trakt.

V rámci vernisáže můžete také navštívit muzejní adventní dílnu, ve které je možné si vyrobit netradiční vánoční ozdobu nebo ozdobu pro vánoční strom Severočeské galerie.

Josef Heja se dřevořezbě věnoval pouze ve svém volném čase. Měl minimální vzdělání a živil se jako tesař či lesní dělník. Poprvé vystavoval až ve svých čtyřiašedesáti letech. I přesto (nebo možná právě proto) se z něj nakonec stala legenda naivního umění. Vyřezával především z lipových špalků a to hlavně zvířátka, pastýře a řemeslníky. Betlémů za svůj život vytvořil hned několik.

Josefa Heju Severočeská galerie veřejnosti představila poprvé před několika měsíci na své letní výstavě. Na VIDEOREPORTÁŽ Z VÝSTAVY se můžete podívat TADY.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -