Pátek, 29 března, 2024
5.8 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyVinná réva - odrůdy, požadavky, péče

Vinná réva – odrůdy, požadavky, péče

Vinná réva se na celém světě pěstuje již více než 6 000 let. Jedná se o dlouhověkou rostlinu, která nejlépe roste v mírném podnebí a pochází z Malé Asie, Kavkazu a Balkánského poloostrova. Vinná réva je u nás stále oblíbenější rostlinou. Je ceněna zejména pro své vynikající chuťové vlastnosti a široké využití v kuchyni. Abyste si však mohli pochutnat na jejích lahodných plodech, je důležité vědět, jaké podmínky sazenice vinné révy potřebují a jak o ně pečovat.

Všechny odrůdy révy vinné jsou rychle rostoucí révy, které mohou při neřezání dorůst délky až 10-30 m. Svými úponky se přichytávají na okolní podpěry. Přesná doba kvetení dané rostliny závisí na odrůdě a podmínkách, ale obvykle trvá od poloviny května do poloviny července. Vinná réva má na letošních výhonech malé žlutozelené květy, které jsou seskupeny do trsů. Z nich se vyvinou kulaté nebo podlouhlé bobule o průměru až 2 cm. Plody mají různé barvy, například světle zelenou, růžovou, červenou a černou.

Odrůdy hroznů

Výběr odrůdy hroznů závisí především na účelu použití ovoce.
Dezertní odrůdy – jejich plody lze jíst syrové. Vyznačují se poměrně pevnými a křehkými plody ve velkých hroznech s malým množstvím šťávy. Skvěle se hodí jako doplněk k pokrmům i samostatně. Mezi odrůdy patří: Nero, Victoria, Prim, Zala Pearl, Muscat Bleu, Alden, Arcadia, Donskoye Agate, Swenson Red, Regina.
Zpracovatelské odrůdy – s malými trsy a plody s tvrdou slupkou. Tyto odrůdy jsou díky vysokému obsahu doku vhodné pro výrobu vína a nápojů. Patří mezi ně tyto odrůdy: Bianca, Aurora, Dawn, Solaris, Hibernal, Cascade, Regent, Frontenac nebo Golubok.
Univerzální odrůdy – tedy odrůdy pro všeobecné použití – jsou rostliny, které plodí ovoce vhodné ke konzumaci za syrova, ale také k výrobě šťáv a vín. Patří mezi ně: Kristal, New York Muscat, Alwood, Zilga, Buffalo.

Sazenice vinné révy – nároky na půdu a polohu

Správná poloha a správný substrát zajistí, že sazenice vinné révy bude bujně růst a přinese bohatou úrodu. Substrátem pro rostliny by měl být humus o pH 5,0-7,5. Pokud je půdní reakce kyselá (pH nižší než 6-6,5), je třeba půdu alespoň šest měsíců před výsadbou vápnit. Vinná réva nemá příliš vysoké nároky na kvalitu půdy, takže může snadno růst na mnoha různých substrátech. Přibližně 2 měsíce před výsadbou se však doporučuje smíchat zahradní půdu s hnojem. Místo pro rostliny by mělo být slunné, teplé a chráněné před větrem. Réva roste dobře u zdí a jiných stabilních opor. Doporučuje se vysazovat je na jižní nebo jihozápadní straně.

Řízky vinné révy – kdy je vysadit?
Rostliny s obnaženými kořeny je nejlepší vysazovat na jaře, od poloviny dubna nebo začátkem května. Pokud jde o révu v květináčích, lze ji přesazovat v průběhu celé sezóny. Při výběru termínu výsadby je třeba zohlednit typ půdy. V lehkých půdách lze rostliny vysazovat na podzim, zatímco v těžších a vlhčích půdách se sazenicím bude lépe dařit na jaře.

Jak vysadit hrozny?
Místo pro pěstování vinné révy je třeba připravit již na podzim. Místo by mělo být nejprve důkladně vyčištěno od kamenů a starých kořenů. Kompost by měl být přidán do půdy a smíchán s půdou. Jáma, do které bude sazenice vinné révy umístěna, by měla být hluboká 50 cm. Dno jámy by mělo být před zasazením rostliny uvolněno. Je důležité, aby místo roubování bylo asi 3-5 cm nad půdou. Nakonec je třeba substrát dobře přitlačit a vydatně zalít. V případě jednoleté révy by měla být rostlina podepřena kůlem.

Pěstování hroznů – péče

Zavlažování a hnojení
Nejdůležitější péčí je zalévání a hnojení révy. Starší réva se s nedostatkem vody vyrovná a měla by se zalévat pouze v období sucha. Mladé rostliny je třeba často zalévat, zejména po výsadbě. Vyplatí se je také mulčovat, aby půda zůstala vlhká. Nejsou to náročné rostliny, ale je dobré je jednou ročně přihnojit. To se provádí na jaře aplikací kompostu mezi kůly. Profesionální minerální hnojiva pro révu lze použít také v případě, že půda obsahuje nedostatek mikroživin. V listopadu je třeba rostlinu ošetřit, aby byla chráněna před chladem. Kořeny rostliny pokryjte vrstvou zeminy vysokou asi 30 cm nebo keř obalte ochrannou fólií.

Prořezávání
Důležitým opatřením pro zajištění bohaté úrody je prořezávání. Výhony se řežou koncem února nebo začátkem března a poté na podzim. Jednotlivé řezy lze provádět i během vegetačního období.

Pro dobrý růst rostliny je nesmírně důležitá kvalita samotné sazenice. Na adrese https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Hrozny/63 najdete mnoho kvalitních odrůd révy vinné pro různá použití.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -