Pátek, 26 dubna, 2024
13.1 C
Litoměřice
DomůKulturaProjekce v Památníku Terezín připomene zapomenutý fotbalový klub

Projekce v Památníku Terezín připomene zapomenutý fotbalový klub

Terezín – Fandíte fotbalu? Přijďte v úterý 15. listopadu v 17 hodin do kinosálu Muzea ghetta v Terezíně na projekci filmu DFC: Legenda se vrací. Vstupné na projekci je ZDARMA, po promítání bude následovat beseda.

Dokumentární film „DFC: Legenda se vrací“ je dokumentem o historii jednoho kdysi velice slavného, dnes již však zapomenutého fotbalového klubu. Tím klubem je DFC Prag (Deutscher Fußball-Club Prag), tedy Německý fotbalový klub Praha, který patřil v období první republiky vedle Sparty a Slavie mezi nejznámější československé fotbalové kluby a hrál pravidelně i evropské poháry.

V jeho řadách působilo mnoho hráčů se zajímavými osudy, které dokument mapuje, určitě bychom zmínili např. Emericha Ratha, toho „třetího“ v příběhu Hanče a Vrbaty, či německé pražské hráče židovského původu, kteří se stali během nacistické okupace protagonisty tzv. Terezínské fotbalové ligy v terezínském ghettu.

Právě kvůli odmítnutí vyloučit za protektorátu z řad klubu tyto židovské hráče byla německými úřady činnost klubu zakázána a klub skončil.

Parta nadšenců se dnes snaží tento kdysi vynikající fotbalový klub znovu oživit. V těchto snahách je velice důležitou postavou autor námětu tohoto filmu a historik Thomas Oellermann, který se projekce v Terezíně zúčastní, film uvede a bude připraven zodpovědět i dotazy diváků.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -