Čtvrtek, 18 dubna, 2024
8.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV Litoměřicích přibývá podzemních kontejnerů

V Litoměřicích přibývá podzemních kontejnerů

Litoměřice – V pořadí již čtrnácté podzemní kontejnerové stání přibylo v Nerudově ulici, poblíž křižovatky s ulicemi Husova a Wolkerova. Čtyři nádoby na separovaný odpad jsou v provozu od 20. října.

„Pokud se podaří najít vhodné místo a vyřešit vedení inženýrských sítí tak, jako se to podařilo v ulicích Nerudova a Nezvalova, hodlá město Litoměřice rozšiřovat síť podzemních kontejnerů i s nádobami na kovy. V tomto trendu chceme pokračovat i na dalších nových stáních,“ informovala Veronika Kleverová, referentka odpadového hospodářství na odboru životního prostředí městského úřadu. „V příštím roce bychom rádi přidali další podzemní kontejnery do ulic Liškova a Jiřího z Poděbrad či jejich blízkého okolí. Záleží na dostatečném prostoru a technických podmínkách v daných lokalitách,“ vysvětlila Veronika Kleverová.

Podzemní kontejnerové stání na tříděný odpad (papír, plast, sklo, kovy) má vzniknout i na Mírovém náměstí, kde po něm už delší dobu občané města volají. Zde se ovšem vzhledem k historické hodnotě místa musí postupovat velice citlivě. „Máme již domluvenou spolupráci z geofyziky z Karlovy univerzity, s jejichž pomocí provedeme odborný nedestruktivní geofyzikální průzkum, který je naplánován na 7. prosince. Tato metoda nám pomůže s vytipováním nejvhodnějšího místa tak, aby bylo minimalizováno riziko poškození případných podzemních chodeb a archeologicky významných objektů,“ ubezpečil Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu.

Koncem tohoto roku a v průběhu příštího je po městě v plánu také rozmístění polopodzemních kontejnerů na bioodpad. Ty budou oproti podzemním nádobám na separovaný odpad obsahově pětinové. „Chceme jich rozmístit zhruba třicet, abychom umožnili i lidem ze sídlišť pohodlně třídit bioodpad, který teď bohužel často končí nevytříděný v kontejnerech na komunální odpad. V tuto chvíli již máme vytipovaných deset míst vhodných pro jejich umístění. Určili jsme je i na základě poptávky občanů, kteří svůj zájem vyjadřovali v dotazníku na webu města. S první instalací kontejnerů bychom měli začínat v ulicích Marie Majerové a Alfonse Muchy,“ upřesnila Veronika Kleverová.

Město tak pokračuje v optimalizaci kontejnerových stání. Například instalací podzemních nádob do ulice Nezvalova bylo možné přesunout stávající nadzemní kontejnery na tříděný odpad do ulice Revoluční a dále tak podpořit separaci odpadů odnětím některých kontejnerů na komunální odpad. Podobně tomu bude i v případě podzemního stání v ulici Nerudova, odkud budou v průběhu listopadu kontejnery na separovaný odpad přesunuty z křižovatky s ulicemi Sokolovská a Osvobození do ulice Alfonse Muchy, kde opět nahradí některé z nádob na komunální odpad. Dále město vyhovělo přání občanů z ulice Nádražní a nechalo umístit tři kontejnery na separovaný odpad do sousední ulice Marie Pomocné.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -