Pátek, 29 března, 2024
5.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceSocha rudoarmějce odstraněna být nemůže

Socha rudoarmějce odstraněna být nemůže

Litoměřice – Socha rudoarmějce z litoměřických Jiráskových sadů je opět v centru pozornosti. Podstavec byl nastříkán tak, aby se podobal pračce. Přes samotnou sochu neznámého autora se táhne červená barva.

„Již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu Poškození cizí věci. Po pachateli pátráme,“ informovala tisková mluvčí litoměřického územního odboru Policie ČR Pavla Kofrová. Náklady na odstranění malby ponese město Litoměřice. S cílem zabránit dalším podobným činům bude místo monitorováno.

Pomník připomíná odvahu a hrdinství všech národů, které bojovaly za naše osvobození v řadách Rudé armády. Zabývali se jím litoměřičtí radní již letos na jaře poté, co se její přítomnost v parku nelíbila v kontextu s právě probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině některým obyvatelům města.

„Za současné situace, kdy nás ruský režim považuje za nepřátelskou zemi, kdy ruští vojáci zabíjejí ženy a děti na Ukrajině, ve dnech, kdy se Litoměřice snaží být útočištěm pro uprchlíky z Ruskem bezprecedentně napadeného státu, považuji za zcela nepřijatelné  mít v jednom z nejnavštěvovanějších míst Litoměřic pomník vojáka nepřátelského státu,“ napsal tehdy vedení radnice jeden z obyvatelů města, který pomník  rudoarmějce označil za propagandistický memoár komunistického režimu, který nemá v naší demokratické společnosti místo.

Socha z roku 1975 je vedena v centrální evidenci válečných hrobů Ministerstva obrany. Je tedy součástí mezivládní dohody mezi Českou republikou a Ruskou federací o ochraně válečných pomníků. Nejprve by tedy musela být odstraněna z evidence, a to se souhlasem ruské strany. O ten však město Litoměřice nepožádalo.  „Nikoliv však z důvodu přehnaného respektu vůči Rusku, které spuštěním válečného konfliktu popřelo všechny uzavřené dohody a respekt tedy vůbec není na místě, nýbrž s ohledem na historii,“ prezentoval tehdy stanovisko rady města tehdejší starosta Ladislav Chlupáč.

K obdobnému postoji se nyní kloní také současný starosta Radek Löwy. Pomník totiž připomíná odvahu a hrdinství i Ukrajinců, kteří bojovali ve druhé světové válce za naše osvobození tehdy společně, pod vlajkou Rudé armády. Nic na tomto faktu nemění ani události roku 1968. „O konzultaci však požádáme Ministerstvo obrany. Městu totiž vznikají mimo jiné i náklady s odstraňováním nelegálních nástřiků,“ poukázal na další aspekt starosta Löwy.

V nejbližších dnech bude u sochy instalována informativní cedulka s následujícím textem: „Socha z roku 1975 připomíná padlé vojáky Rudé armády při osvobození Československa za druhé světové války. Nemalou část těchto obětí tvořili mezi ostatními národy i Ukrajinci. Tento pomník tak připomíná odvahu a hrdinství všech národů, které bojovaly za naše osvobození v řadách Rudé armády.“

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Eva Břeňová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -