Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoČástečné zatmění Slunce už v úterý! A bude větší než loňské!

Částečné zatmění Slunce už v úterý! A bude větší než loňské!

Velmi podobný úkaz nám obloha nabídla loni v červnu. Pro území Česka to tehdy bylo po dlouhých šesti letech.  Tentokrát však bude úkaz mnohem patrnější. Zatímco loni zakryl Měsíc v novu Slunce jen ze 17 procent, nyní to bude z 42 procent. 

Chcete-li 25.října vidět celé nebeské představení, vyhraďte si čas mezi čtvrt na dvanáct dopoledne až půl druhou odpoledne. Měsíc se Slunce „dotkne“ v 11 hodin 11minut. Maximální fáze částečného zatmění nastane ve čtvrt na jednu (12h15m54s), závěr pak vypočítali astronomové na 13h21m. (Časy pro souřadnice Ústí n.L.). Tak ještě aby nám přálo počasí, loni ztížila pozorování oblačnost.

Jak funguje nebeská mechanika při slunečním zatmění?  Měsíc v novu vstoupí mezi Zemi a Slunce, které částečně anebo i úplně zakryje. Stín pak s pohybem těles přejde přes určitou část zemského povrchu. Že se tak neděje při každém novu, je proto, že  rovina dráhy Měsíce je vůči zemské o několik stupňů skloněná a stín většinou Zemi mine. Částečná zatmění nejsou zdaleka tak vzácná jako úplná. Ta se Česku už několik staletí vyhýbají. Poslední bylo 12.května 1706, na další si naši potomci počkají až do 7.října 2135.

O zatměních Slunce i Měsíce věděli lidé už v hluboké minulosti. (Např. v čínských kronikách je doklad o slunečním zatmění, ke kterému došlo r. 2137 př.n.l.).  Podobně jako u komet v nich naši předkové spatřovali posly zlých zpráv. A ani nemusíme jít do středověku…Tak třeba podle francouzského věštce Nostradama mělo zatmění v srpnu 1999 přinést konec světa. Pověrčivci zůstali doma, svět ale neskončil, jen oni přišli o jedinečnou podívanou. 

 Pokud o ni nechcete v úterý 25.října přijít i vy, je naprosto nutné chránit si oči, ať už speciálními brýlemi nebo k tomu účelu určenými filtry. Lze použít i svářečské sklíčko, v krajním případě i fólii ze staré počítačové diskety. Upozorňuji, že sluneční brýle, ani začazené sklo nestačí! To samé platí, pokud chcete k pozorování použít dalekohled či jev vyfotografovat. Pokud není objektiv opatřen solárním filtrem, mohli byste přijít o zrak, nebo si zničit fotoaparát!

Autor: Miroslav Zimmer

(Autor článku i fotografií je spoluautor rozhlasového pořadu Planetárium, snímky jsou z loňského úkazu)

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -