Pátek, 26 dubna, 2024
11 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyCestovatelský festival Zcestfest láká na bohatý program

Cestovatelský festival Zcestfest láká na bohatý program

Litoměřice – V Litoměřicích se potřetí uskuteční Zcestfest – cestovatelský festival. Jeho letošní menu je už uvařené – budou zajímavé přednášky, workshopy, exotické občerstvení i program pro děti. Zcestfest proběhne tuto sobotu 15. října od 10 do 19 hodin v litoměřickém gotickém hradu.

Festival zahájí v 10.30 hodin v sále hradu místní patriot Jiří Svoboda, autor mnoha knih o Českém středohoří.  V půl jedné odpoledne se můžete vydat za želvami do Indonésie. Navštívíte ostrovy Borneo, Maratuu, Kakaban, Derawan, Matahu ,Bilang-Bilangan, Lembatu a Východní Timor. Vydáte se nejen za ochranou mořských želv, ale také za cestovatelskými zážitky na těchto kouzelných ostrovech v Indonésii.  Vyprávět bude Alexandra Zdeňková a Tomáš Kolman.

Program v sále hradu pokračuje ve 14 hodin, kdy se dostane ke slovu Petra Hubálková a její zážitky z třítýdenní cesty do Mexika. Cestovala na vlastní pěst! Získejte tipy pro svou cestu za pyramidami, plameňáky, velrybami a nejlepším tacos!

V 15.30 se můžete podívat do Kolumbie. Průvodkyni Vám bude dělat Alena Antonovičová. Kolumbie je jako překrásný barevný gobelín protkaný krvavou nití.
Nikde na světě není tolik rozporuplnosti, rozmanitosti a biodiverzity jako v této latinské zemi. Ale nejlepší ze všeho toho jsou …sami Kolumbijci.

Zhruba od 17 hodin se o své zážitky podělí cestovatel a fotograf David Surý. Vyprávět bude o Persii. Jakmile si to poslechnete, budete tam chtít okamžitě jet.

O půl sedmé večer můžete v hradu potkat horolezce Libora Duška. Libor Dušek už poněkolikáté navštívil pohoří Pamír v Tádžikistánu a Afghánistánu. Tamní lidé žijí v souladu s přírodou a drsným horským prostředím, které lákají horolezce a extrémní lyžaře. Těšte se na aktuální fotky ze života pastevců, charismatické horské štíty a zážitky z vysoko položených vesnic i nadmořské výšky nad 6 000m.

Závěrečná bonusová přednáška hlavního programu bude od 20 hodin na nádvoří hradu a Martin Pávek Vám představí Spirituální svět Indiánů Amazonie.

V salonku hradu budou po celý den probíhat cestovatelské besedy. V 11 hodin Vás Adéla Metlická Lustyková vezme na Madeiru a prozradí Vám tipy, jak cestovat s dětmi. Mimochodem – Madeira je na takové cestování ideální.

Ve 13 hodin se s Vámi Honza Dostal podělí o to, jaké to je, cestovat měsíc po Francii v přívesu, do kterého můžete na nádvoří hradu rovnou nahlédnout.

V 15 hodin do programu přispěje fotograf Vlastimil Polák. Prozradí Vám, co všechno Vám může nabídnout Keňa, když nic neplánujete. A o půl páté odpoledne do programu zasáhne Jindra Sýkora, který si připravil povídání o zásadách bezpečného pohybu v zimních horách pro turisty i freereidery. Ukáže Vám i lavinové vybavení.

Na závěr v hradním salonku vystoupí Markéta Čížková. Poradí Vám, jak najít odvahu a jít za svým snem. Přesvědčte se, že vyrazit do světa můžete i bez peněz, map a průvodců! A možná cestou najdete i sami sebe…

Program pro děti je v rámci Zcestfestu připraven na zahradě Základní školy Lingua Universal, kde bude připravena stezka s úkoly. Soutěžní lístek s vyřešenými úkoly vhazujte do určeného boxu ve školní zahradě nebo v sobotu přineste ke stánku Chráníme mořské želvy. Dětská tombola se bude losovat v sobotu v 16.30.

Vstupné na festival je 450,- Kč. Z programu si ale můžete vybrat jen přednášky, které Vás zajímají. Na konkrétní přednášku / besedu zaplatíte vstup 150,- Kč.

Vstup do areálu hradu je ZDARMA. Placené jsou pouze přednášky a besedy.

Kompletní program a podrobnosti najdete TADY.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -