Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNové vedení města Litoměřice podepsalo koaliční smlouvu

Nové vedení města Litoměřice podepsalo koaliční smlouvu

Litoměřice – Dvě nejúspěšnější strany komunálních voleb podepsaly v úterý 11. října v prostorách Hradu Litoměřice koaliční smlouvu. Vítězné hnutí ANO 2011 (7 mandátů) se dohodlo na spolupráci s uskupením Naše Litoměřice (7 mandátů), které skončilo podle hlasů voličů na druhém místě.

Doposud vládnoucí Občanská demokratická strana (6 mandátů) bude v následujícím volebním období působit v opozici společně se Svobodou a přímou demokracií (3 mandáty), sdružením Více pro Litoměřice (2 mandáty) a Severočechy – Litoměřice (2 mandáty).

Starostou města by měl být na ustavujícím zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 20. října zvolen Radek Löwy (ANO 2011), neuvolněnou první místostarostkou Alena Rožcová (Naše Litoměřice), druhým místostarostou Jiří Adámek (ANO 2011) a třetím Petr Panaš (Naše Litoměřice). Pravděpodobný nástupce Ladislava Chlupáče odtajnil na zasedání i další rozdělení funkcí. „Kromě nás čtyř budou na posty radních navrženi za naše hnutí pánové Tomáš Sarnovský, Ondřej Štěrba a Marek Kocánek,“ sdělil Radek Löwy. „Za Naše Litoměřice pak navrhujeme pány Pavla Koňaříka a Zdeňka Hofmana,“ doplnil Petr Panaš. Poměr radních tak bude: 5 za ANO 2011 a 4 za Naše Litoměřice. „Kompetence jsme si již rozdělili, ale nejdříve je musí chválit zastupitelstvo,“ vysvětlil Radek Löwy s tím, že vznikne i zcela nový, majetkový výbor. V jeho čele bude zástupce Našich Litoměřic. „Finanční výbor povede člen ANO 2011, kontrolní pak zástupce ODS,“ doplnil Radek Löwy.

Hlavním důvodem vedoucím k sestavení této koalice jsou kromě výsledků voleb i stejné pohledy na řešení problémů ve městě, kde se oba subjekty shodly na většině bodů. „Priority samozřejmě vycházejí z volebních programů obou stran. Chceme řešit hlavně tři pilíře, a to energie, dopravu a bydlení,“ dodal kandidát na starostu.

V nejbližším období se nové vedení města seznámí s chodem radnice a příspěvkových organizací. „Nechceme dělat změny za každou cenu. Zjistíme, jak jednotlivé úseky fungují, a až pak se rozhodneme, zda bude nutná určitá reorganizace,“ uzavřel Radek Löwy, který před lety působil jako tajemník litoměřického městského úřadu, jehož chod tak dobře zná. V posledních letech zastával pozici vedoucího odboru libochovického městského úřadu.

Do světa politiky nově vstupuje zdravotní sestra litoměřické nemocnice Alena Rožcová, která by měla mít z pozice první místostarostky na starosti odbor sociálních věcí a zdravotnictví. „Jsme nováčci, ale věříme, že náš koaliční partner s námi bude spolupracovat a že budeme moci navázat na naše předvolební sliby, což byla transparentnost a vstřícnost k občanům. Samozřejmě chceme navázat na vše dobré v rozvoji města, co se na radnici událo a v tom pokračovat,“ uvedla Alena Rožcová.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -