Středa, 24 dubna, 2024
6.6 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyČeši s Italy rozezpívali děkanský kostel

Češi s Italy rozezpívali děkanský kostel

Litoměřice –  Sborovému zpěvu špičkové úrovně patřil sobotní večer v děkanském kostele Všech svatých v Litoměřicích. Svatostánek, který zaplnili posluchači  do posledního místa, totiž hostil „Podzimní sborové dny“ – mezinárodní festival sborové hudby. 

O pohlazení na duši se postaraly místní komorní sbory Cantica Bohemica (ved. Dominika Valešková) a Syrinx (ved. Roman Pallas) a italský mužský sbor Claudio Monteverdi, kterému „velí“ žena – Mira Fabjan.  Zněly skladby duchovní, ale lidové a spirituály.

 Slova chvály měl pro koncert a zpěváky  bývalý sbormistr a zakladatel Cantiky prof. Vladimír Frühauf, který v roce 1995 stál u zrodu festivalu a který se na litoměřickém koncertu potkal s řadou přátel, např. s bývalým prezidentem italského sboru Francescem Pacorini. „Chlapci byli jedineční. Poznal jsem je už v roce 2005, kdy jsme byli s Cantikou na festivalu u nich v Itálii. Teď jsem si ověřil, že sbor je – zejména zásluhou současné dirigentky Miry Fabjan,  na opravdu špičkové úrovni. Náročný repertoár, předvedený  perfektně a s ohromující jistotou!“

Dominika Valešková: „Cantica se akce ujala od roku 2000, postupem času se festival stal mezinárodní, představilo se na něm celkem 27 českých a 16 zahraničních sborů,“ vypočítávají sbormistryně Cantiky Dominika Valešková a členka sboru Martina Čechová s tím, že festival bývá většinou dvoudenní. Už v pátek se dva ze sborů (Cantica a Monteverdi) pochlubily svým uměním v sále Vodního hradu v Budyni nad Ohří.  Litoměřický večer měl působivý závěr – všechny tři sbory spojily své síly ve skladbě Antona Brucknera „Graduale – Locus iste“.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -