Čtvrtek, 18 dubna, 2024
8.6 C
Litoměřice
DomůObceKebliceKEBLICE: Strakova kaplička je po celkové rekonstrukci znovu požehnána

KEBLICE: Strakova kaplička je po celkové rekonstrukci znovu požehnána

VIDEO: Strakova kaplička v Keblicích, prošla celkovou opravou a doslova září novotou. V neděli 1. října jí dokonce znovu požehnali. Ujal se toho páter Zdík Miroslav Jordánek, bývalý vojenský kaplan u 4. brigády rychlého nasazení a současný farář v Doksanech. Strakova kaplička byla totiž původně postavena v místě, kde byli pochováni pruští vojáci po bitvě u Lovosic. Za nacistické okupace byla ovšem kaplička zničena a na renovaci si musela počkat až do osvobození. Tím ovšem její na zvraty bohatý příběh zdaleka nekončí.
O opravu kapličky v Keblicích usilovali řadu let. Snaha ovšem narážela na skutečnost, že pozemek pod kapličkou není ve vlastnictví obce. Souhlas majitele pozemku se nakonec podařilo získat a s financováním opravy pomohla dotace.
Ačkoliv počasí v neděli nepřálo, kebličtí si žehnání kapličce nenechali ujít. Obcí zajištěné občerstvení v podobě horkých nápojů udělalo radost asi úplně všem.
V letošním roce obec Keblice s pomocí dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu zrekonstruovala také márnici a požádala o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj.

- Naši partneři -
Petra Čudová
Petra Čudová
Kamera, reportérská činnost a střih reportáží Regionální televize Ústecka a KTV Štětí.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -