Úterý, 19 března, 2024
-1.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceČeská národní banka vydala zlatou minci s vyobrazením Litoměřic

Česká národní banka vydala zlatou minci s vyobrazením Litoměřic

Litoměřice – Věž Kalich, stará radnice (dnes sídlo Oblastního muzea) i věž kostela Všech svatých. Tyto unikátní stavby jsou vyobrazeny na zlaté minci, kterou právě dnes předal guvernér České národní banky Aleš Michl starostovi Litoměřic Ladislavu Chlupáčovi.

Stalo se tak krátce před polednem v konferenčním sále litoměřického hradu za účasti první dámy ČR Ivany Zemanové, hejtmana Jana Schillera, členů bankovní rady a desítek dalších významných hostů.

Jde o minci z desetidílného cyklu Městské památkové rezervace (MPR). „Postupně na nich představujeme deset měst, unikátních pro svůj historický význam a koncentrované kulturní dědictví. Litoměřice byly v minulosti vzkvétajícím regionálním centrem, jehož historické jádro s řadou architektonických skvostů se dochovalo dodnes. Od nynějška už mají i svůj otisk ve zlatě,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Litoměřice patří mezi renesančně-barokní města, která vznikla na původním gotickém základu ze 13. století. Historické prvky jsou ztvárněny na obou stranách zlaté mince, kterou pro ČNB navrhla medailérka Lenka Nebeská. Za město na správnost vyobrazení dohlížel historik Filip Hrbek. Na lícní straně jsou částečné fasády a štíty barokních a klasicistních domů. Koláž těch nejvýznamnějších architektonických památek MPR je na rubové straně mince. Zobrazuje zleva barokní dům na adrese Mírové náměstí 21/13, gotickou městskou věž u kostela Všech svatých, renesanční dům Pod Bání (nazývaný též dům Kalich nebo dům U Kalicha) s věží ve tvaru číše na víno, renesanční budovu staré radnice a klasicistně upravený dům na adrese Mírové náměstí 19/11.

ČNB vydává celkem 15 tisíc mincí vyražených ze zlata o ryzosti 999,9. Z nich je 4 824 kusů v běžném (standard) a 10 176 kusů ve špičkovém (proof) provedení, která se od sebe liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Pro ČNB mince vyrazila Česká mincovna, a. s., v Jablonci nad Nisou.

Nominální hodnota mince 5 000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Eva Břeňová

Foto: Karel Pech

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -