Úterý, 7 května, 2024
12.3 C
Litoměřice
DomůKulturaPřijďte zahájit „Hledání ztracené divočiny“ v roudnickém muzeu!

Přijďte zahájit „Hledání ztracené divočiny“ v roudnickém muzeu!

Roudnice nad Labem – V roudnickém Podřipském muzeu bude v sobotu 24. září v 10 hodin dopoledne zahájena nová výstava. Nese název „Hledání ztracené divočiny“ a je putovní. Jedná se o fotografickou výstavu přírodovědce Petra Pokorného – vědce oceněného na poli vědy například cenou Otty Wichterleho udělované Akademií věd ČR.

Petr Pokorný je autorem mnoha vědeckých prací, ale také popularizátor vědy a autor rozhlasových a televizních příspěvků a několika knih. V rámci přiblížení vědeckých poznatků veřejnosti pravidelně přispívá do českých časopisů Vesmír a Živa. Hlavní oblasti vědecké činnosti Petra Pokorného představují kvartérní vědy, paleoekologie, vegetační historie a ekologie, archeologie a krajinářství.

Dlouhodobě působí v Centru pro teoretická studia, společném pracovišti Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Část roku pravidelně tráví na vědeckých expedicích, které probíhají většinou dynamicky a účastníci se pohybují z místa na místo, ale výjimkou nejsou ani případy, kdy je tým upoután na jedno místo řadu týdnů. Zmíněné situace, které mimo vědecké výstupy vedly ke vzniku souboru fotografií unikátně zachycujícího celky a detailní prvky dané lokality v mnoha koutech světa.

Jedná se mnohdy o stěží přístupné končiny Afriky, Skandinávie, USA, Grónska a další běžně nedostupná místa. Autor se zde věnuje také situaci v České republice, konkrétně proměnám krajiny severozápadních Čech. Na všech fotografiích je patrné, že autor považující se za amatérského fotografa plně vystihl u objektů pomíjivý okamžik právě dopadajícího světla.

Celek tak představuje dokument o náhodných setkáních s pozoruhodnými situacemi v rozličných typech přírody a zde žijícími živočichy.

Výstava „Hledání ztracené divočiny“ bude v Podřipském muzeu až do 21. ledna 2023.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -