Úterý, 23 dubna, 2024
8.1 C
Litoměřice
DomůKulturaPutování za literaturou podeváté

Putování za literaturou podeváté

Litoměřice – Také letos ve středu 21. září se můžou litoměřičtí občané těšit na příjemný literární zážitek, kdy si na třech různých místech ve městě budou moct poslechnout čtení ze současné evropské tvorby.

Novinkou sezóny bude skrytá letní zahrádka vinárny Noravank, která nabízí příjemnou atmosféru vnitrobloku barokního domu. Tady český spisovatel, reportér a cestovatel Josef Formánek návštěvníky seznámí s knihou Pakáž rakouské spisovatelky Moniky Helferové. Další dílo představí Pavel Vágai, herec a pedagog literárně dramatického oboru při ZUŠ. Seznámí s ukázkou z knihy Kodaňská Píseň písní dánské spisovatelky Annette Bjergfeldtové. Barbora Čadílková přečte z knihy Nevděčná cizinka spisovatelky Ireny Brežné tamtéž.

V Keramikafe Dlouhánka přednese Karel František Tománek, český dramatik, divadelní dramaturg a děkan Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, ukázku z knihy Čukčovo velké neštěstí romského spisovatele Gejzy Demetera. Doplní ho Lukáš Fíla s ukázkou z knihy populárního českého autora Jaroslava Rudiše Winterbergova poslední cesta, na kterou naváže Eva Andělová interpretací textu z knihy Neviditelná superhrdinka od španělské spisovatelky Rosy Ribas a Jakub Ružbatský uvede do díla Bod nula Artema Čecha.

Před Knihovnou Karla Hynka Máchy se účastníci můžou zaposlouchat do ukázky z knihy Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu francouzské spisovatelky Maryse Condéové, kterou přečte spisovatelka Eva Dolejšová. Aleš Pařízek tady představí knihu Děti poslouchají Pink Floyd od Alexandera Gorkowa a Rozálie Vraná zase ukázku z knihy Marieke Lucase Rijnevelda S večerem přichází tíseň.

Celé akci bude předcházet Litoměřický knižní festival, na němž už podruhé spolek Continual Progress pokřtí úplně nová díla místních autorů. Začíná se v 17 hodin v Galerii knihovny.

Nebude chybět ani hudební doprovod, o který se postarají:

Matyáš Ženkl – klavír

Anna Jelínková – basa

Jáchym Hanzl – bicí nástroje

Tobiáš Bruno Galia – saxofon

Představení ukázek z nových knih v podání známých osobností nabízí propojení neobvyklého místa, nápadité interpretace a příležitosti seznámit se s myšlením současných evropských autorů. Noc literatury si za roky svého konání vydobyla pevné místo v českém kulturním kalendáři a stala se jeho neodmyslitelnou součástí.

Projekt organizují už od roku 2006 Česká centra ve spolupráci s Asociací národních kulturních institutů zemí EU (EUNIC Praha), zahraničními ambasádami v České republice a nakladatelstvím Labyrint. V našem městě se její přípravy jako obvykle ujal Spolek LiPen ve spolupráci s Knihovnou Karla Hynka Máchy a s nakladatelstvím Continual Progress. Cílem celé akce je podpořit zájem o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy.

Poukazuje také na význam multilingvismu a překladů z velkých i malých jazyků. Před sedmi lety se k projektu připojil také Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a počet měst pořádajících literární happeningy každým rokem stoupá. Účastní se i řada evropských a mimoevropských měst. V roce 2022 je Noc literatury jedním z kulturních projektů pořádaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU a bude se konat ve více než 12 zemích. Akce je součástí kampaně Místa přátelská seniorům, kterou podpořilo město Litoměřice.

Autor: Kateřina Minková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -