Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadloV divadle vystavuje fotografující jubilant Mirek Zimmer

V divadle vystavuje fotografující jubilant Mirek Zimmer


Litoměřice Výstava Miroslava Zimmera v Máchově divadle „Objektivně vzato XXL“ navazuje na jeho předchozí stejnojmenné výstavy (I., II. a III.)  Přídomek XXL naznačuje nejen, že jde o „větší balení“, ale v obráceném pořadí je zároveň šifrou římských číslic životního jubilea autora.  

 O úvod výstavy se na úterní vernisáži (6.září) postaral Petr Hermann, který také autora ‚vyzpovídal‘. „Kamarád vyhrabal na  půdě starý měchový aparát zn. Voigthländer, koupili jsme film a běželi ven to vyzkoušet. A pak vyvolávání fotek doma v koupelně coby temné komoře, kterou jsem k „velké radosti“ rodiny na několik hodin, někdy i na celý den okupoval. Tak pro mě koncem 60. let začalo to velké dobrodružství  a láska k fotografii,“ uvedl ke svým začátkům Mirek. K vystavenému souboru dodává:.

„Retrospektiva to tak úplně není, i když je tu několik fotografií ze 70.-90.let. Většina ale vznikla během posledních pěti šesti let a mnohé obrázky vystavuji poprvé.“

Nemá vyhraněná témata, náměty  hledá všude kolem sebe – v přírodě, v krajině, v ulicích měst, blízké je mu streetfoto a zkouší i fotografiku s prvky surrealismu a abstrakce. Vystavoval v řadě míst, především na severu Čech, ať už samostatně nebo na společných výstavách fotografů a výtvarníků.  Jako člen volného litoměřického sdružení  FotoporoT pomáhá s přípravou a organizací fotografických akcí a výstav a spolupracuje i s některými místními charitními organizacemi. 

Fotografování není jeho jediná záliba, zajímá se i o astronomii – už více než dvě desítky let  se autorsky podílí na tvorbě pořadu  ČRo Sever „Planetárium“.

Výstava jeho fotografických prací potrvá v litoměřickém divadle do konce října.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -