Sobota, 20 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceKolem paneláků mohou vyrůst multifunkční parkoviště

Kolem paneláků mohou vyrůst multifunkční parkoviště

LITOMĚŘICE – Po větší kapacitě parkování volají téměř všechna města. Parkovat, zároveň nepřijít o zeleň a k tomu mít dostatek místa na hraní dětí a setkávání dospělých chce většina lidí.

Podobně jsme na tom i v Litoměřicích. Na sídlištích chybí stovky parkovacích míst a není, kde je vytvořit. Ing. Arch. Jakub Pleyer z hnutí Severočeši – Litoměřice připravil vizualizaci možného řešení přímo pro prostor v Topolčianské ulici. Na ploše 1500m2 by mohlo vzniknout až padesát parkovacích míst. “Naším cílem je rozhýbat sídliště. A to nejen ve smyslu sportu, ale také k aktivní diskusi. Lidé chtějí parkovat, setkávat se a hrát si. Studie, kterou Jakub Pleyer vytvořil, určitě takovou diskusi vyvolá,” vysvětluje vznik vizualizace lídr kandidátky Severočeši – Litoměřice Jan Dostal. 

“Zkusili jsme navrhnout krytá parkovací stání, která umožní parkovat až padesáti vozidlům a zároveň na střeše parkoviště vytvoří společné zóny pro místní obyvatele. Stavba je navrhována jako modulární a lidé by si ji sami dotvořili. Může obsahovat hřiště, grilovací místo, místo pro setkávání, bude pracovat s dešťovou vodou a  dalšími technologiemi, které jsou v dnešní době nutností,” nastínil myšlenku parkovacího stání Jakub Pleyer. Ten Hnutí Severočeši – Litoměřice zastupuje v komisi územního rozvoje a v Litoměřicích pracuje také například na studii multifunkční sportovní haly u Gymnázia Josefa Jungmanna nebo nové budově pro oblíbený Technický klub. 

Investiční náklady se pohybují kolem 600.000Kč na jedno parkovací místo a zástupci hnutí počítají s tím, že by parkovací domy financovali z prodeje jednotlivých parkovacích míst. “Z diskusí s lidmi vyplynulo, že mají zájem si parkovací místo koupit. Zkusíme tedy variantu bez dotací. Pokud nebude zájem, čekat na vhodný dotační titul můžeme vždycky,” říká lídr hnutí Severočeši – Litoměřice Jan Dostal. 

Podobně chtějí Severočeši – Litoměřice řešit i výstavbu několika patrových parkovacích domů. “Vždy si necháme připřavit přesnou kalkulaci výše investice a místa nabídneme zájemcům ke koupi. Pokud bude případně možná dotace, tak jedině dobře,” dodává Dostal.

Autor: PR Severočeši.cz

V případě zájmu o placený článek, či inzerci, pište na lukas.fila@regionalnitelevize.cz nebo volejte na 777 225 442. Cena za obdobný článek je 2.000,- Kč bez redakční přípravy.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -