Pátek, 26 dubna, 2024
5.9 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyNa Litoměřických svátcích hudby bude i Plzeňská filharmonie

Na Litoměřických svátcích hudby bude i Plzeňská filharmonie

Litoměřice – Litoměřické svátky hudby se blíží. Třídenní festival bude probíhat od 26. do 28. srpna v Litoměřicích a v Lovosicích. Na druhém koncertě v Litoměřicích – 27. srpna – vystoupí Plzeňská filharmonie.

Plzeňská filharmonie, dříve Plzeňský rozhlasový orchestr, je těleso s pevnou tradicí a renomé a je orchestrem žádaným na jevištích v České republice i v zahraničí. Orchestr podniká četná zahraniční turné a vystupuje na prestižních pódiích Evropy a USA.

Jmenujme haly Gasteig v Mnichově, Liederhalle ve Stuttgartu, Alte Oper ve Frankfurtu, Brucknerhaus v Linzi, Stadthalle ve Vídni, Mercedes-Benz Arena v Berlíně, Tonhalle v Zürichu nebo Rudolfinum a O2 aréna v Praze. V srpnu 2017 vystoupila v novém sále Elbphilharmonie v Hamburku. Plzeňská filharmonie je také držitelkou Umělecké ceny města Plzně za rok 2014 a 2015 v kategorii výjimečná kulturní událost roku, konkrétně za koncert k Roku české hudby 2014 v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje, při němž uvedla Rekviem od Antonína Dvořáka a za projekt Umělec a totalita, konkrétně za provedení Symfonie č.4 Dimitrije Šostakoviče. V roce 2017 získal ocenění Umělecká cena města Plzně šéfdirigent Plzeňské filharmonie Tomáš Brauner za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let, jednalo se o nastudování Dvořákova oratoria Stabat Mater s Plzeňskou filharmonií a Českým filharmonickým sborem Brno.

V posledních sezónách s Plzeňskou filharmonií vystoupili mimo jiné Tai Murray, Pascal Rogé, Lilya Zilberstein, Juliane Banse, Sergej Nakarjakov, Anne Quefféle, Jeremy Menuhin, Gautier Capuçon, Michaela Fukačová, Julian Pflugmann, Nikita Boriso-Glebsky nebo Gabriela Demeterová. V minulosti to byli také Ramon Vargas, Montserarrat Caballé a také řada vynikajících dirigentů jako sir Charles Mackerras, Václav Talich, Jiří Bělohlávek nebo Libor Pešek. Orchestr pravidelně natáčí pro Český rozhlas a pokračuje tak v tradici z let 1946 až 1993 (Plzeňský rozhlasový orchestr). Pro další labely v poslední době natočila operu Den dobročinnosti Bohuslava Martinů, která získala několik prestižních ocenění, Rapsodie Antonína Dvořáka nebo Kompletní dílo pro violoncello a orchestr Bohuslava Martinů (Petr Nouzovský & Tomáš Brauner), které vyšlo u hudebního vydavatelství Dabringhaus und Grimm a získalo ocenění Classic Prague Awards 2017 v kategorii Nahrávka roku. Plzeňská filharmonie je držitelkou umělecké ceny města Plzně za rok 2014 a 2015 v kategorii vyjímečná kulturní událost roku, konkrétně za koncert k Roku české hudby 2014 v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje, při němž uvedla Rekviem Antonína Dvořáka, a za projekt Umělec a totalita. V roce 2017 získal Uměleckou cenu města Plzně za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let za nastudování Dvořákova oratoria Stabat Mater s Plzeňskou filharmonií a Českým filharmonickým sborem Brno tehdejší šéfdirigent Plzeňské filharmonie Tomáš Brauner. Šéfdirigentem filharmonie je od sezóny 2021/2022 Chuhei Iwasaki. Od roku 2013 je Plzeňská filharmonie pořadatelem festivalu Smetanovské dny a od roku 2021 také koncertů Kruhu přátel hudby. 

Podrobnosti o festivalu najdete ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -