Úterý, 19 března, 2024
7.7 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyV Litoměřicích začalo léto s varhanní hudbou

V Litoměřicích začalo léto s varhanní hudbou

Litoměřice – O den později než léto astronomické se do Litoměřic vrátilo i léto varhanní. A byl to návrat vydařený! 31.ročník mezinárodního festivalu zahájili ve středu v katedrále sv. Štěpána probošt  kapituly Jiří Hladík, starosta Ladislav Chlupáč a za pořádající MKZ ředitelka Michaela Mokrá.

V úvodním koncertu dostali příležitost místní umělci. Devítičlenný mužský komorní sbor „Páni z Kalicha“, vedený sbormistrem Václavem Hančem, je novým a povedeným „úkazem na litoměřickém sborovém nebi“. S činností začal v roce 2019 těsně před covidovou pauzou, zpěváci se rekrutují převážně z řad bývalých členů proslulého chlapeckého sboru „Páni kluci“.

V katedrále začali Ebenovou Missou Adventus et Quadrasimae,  pak se sbor v programu střídal se třemi talentovanými varhaníky litoměřické základní umělecké školy Marií Koťovou, Josefem Průšou a Kristýnou Hálovou ze třídy Michaely Fišerové. Zněly skladby převážně klasiků (Bach, Kuchař, Tallis, Janáček, Buxtehude…) ale i tradicionály.  Koncert ukázal, že Litoměřičtí mají pro svůj festival i vlastní zdroje kvalitních interpretů.

Pořadatelé letošního ročníku připravují pro milovníky hudby další tři koncerty s renomovanými umělci. 27.července se v programu nazvaném „Virtuózní varhany, královská harfa a kouzlo hoboje“ představí Linda Sítková, Zbyňka Šolcová a Jan Adamus. 24.srpna s podtitulem „Nejkrásnější Ave Maria“ to budou Markéta Hejsková, Josef Moravec a Nikola Šmejkalová. Letošní festival v katedrále zakončí 21.září mezinárodně uznávaný polský mistr varhan Michal Szostak.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -