Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyLitoměřická ZUŠ slavila své výročí - dodatečně, symfonicky, pohádkově...

Litoměřická ZUŠ slavila své výročí – dodatečně, symfonicky, pohádkově…

Litoměřice S půlročním zpožděním přišel tradiční Symfonický koncert litoměřické ZUŠ. Nedělní akce se nesla ve znamení připomínky loňských 120 let umělecké školy.  Koncert v kulturním centru MKZ by za  normálních okolností měl přídomek „vánoční“. Že se tehdy v prosinci neodehrál, jde ještě na vrub covidu…

 Hrát Rybovu mši v parném červnu by bylo absurdní, odlišný repertoár ovšem na výjimečnosti koncertu neubral. Bylo radostí slyšet  známé filmové melodie z pohádek v podání dětského symfonického orchestru pod taktovkou a v aranžích Jakuba Kacara.  „S čerty nejsou žerty“ dokonce  pohybově doplnily dívky tanečního oboru vedené Petrou Běláčovou.  Skladeb starých mistrů se publikum dočkalo od velkého symfonického orchestru složeného nejen z kantorů, ale též současných i bývalých žáků-absolventů a přátel školy.

Příležitost dostali rovněž vynikající žáci, kteří uspěli v celostátním hudebním projektu MenArt. Jana a Tereza Neužilovy, Magdaléna Pallasová a Jasmína van Vegchel se blýskly v Bachově koncertu pro 4 klavíry, Mozartovo Andante brilantně přednesla flétnistka Monika Prahová.  Vangelisovo Chariots of Fire (napůl živě, napůl v poloplaybacku na projekčním plátně)  tuto důstojnou oslavu hudby, zmíněného výročí a vlastně i mnohaleté práce kantorů zakončilo.

„V pohádkách vše nakonec dobře dopadne, a tak to bylo i s naším koncertem. Připravit vše, zvláště koncem školního roku, bylo velmi náročné a musím  moc poděkovat všem učitelům i dalším, kteří se na úspěšné akci podíleli. Je to pro nás velké povzbuzení do budoucna,“ říká ředitelka školy Dominika Valešková.

Umělecká škola je se svými čtyřmi obory pro Litoměřice a jejich  kulturní život stále výjimečnou institucí. V průběhu večera to zdůraznil i autor výroční publikace o škole Miroslav Zimmer a také litoměřický starosta Ladislav Chlupáč, který v té souvislosti připomněl záměr města přeměnit budovu bývalého velitelství pro účely ZUŠ.

Text: Mirka Matušková

Foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -