Čtvrtek, 25 dubna, 2024
9.7 C
Litoměřice
DomůKulturaDo Noci kostelů v litoměřické diecézi se letos přihlásilo 243 objektů

Do Noci kostelů v litoměřické diecézi se letos přihlásilo 243 objektů

Litoměřice 14. ročník Noci kostelů se uskuteční v pátek 10. června 2022, kdy se opět po roce otevřou brány mnoha objektů, aby mohli návštěvníci z řad široké veřejnosti prožít večer v netradiční atmosféře sakrálního prostředí.

Letošní ročník je v počtu přihlášených kostelů, kaplí a modliteben rekordní. V celé České republice se zapojilo do akce okolo 1700 objektů s více než 6700 programy. Také na severu Čech v litoměřické diecézi bylo k dnešnímu dni přihlášeno rekordních 243 kostelů, což je téměř o 30 objektů více než v roce minulém.

„Stává se, že některá bohoslužebná místa jsou zpřístupněna právě jen pro tuto příležitost, jiná místa mohou být jako nová objevena Vámi při Vaší nápaditosti a zdravé lidské zvídavosti hledat a nacházet něco dosud pro Vás neznámého. I tím je „Noc kostelů“ krásná a užitečná. Poskytuje pro návštěvy chrámů výjimečný čas, jsou připraveny poučné a podstatu křesťanství vysvětlující programy, přibližují se i kulturní hodnoty křesťanské hudby, stavitelství, malířství i sochařství.“  Slova adresovaná návštěvníkům Noci kostelů, která můžeme číst v pozdravu litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta, pod jehož záštitou akce na severu Čech probíhá. Záštitu nad akcí převzal také hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Návštěvníci Noci kostelů si mohou vybírat mezi různorodými programy, které pořadatelé již několik měsíců pečlivě připravují. Na své si přijdou obdivovatelé architektury, milovníci hudby, poezie, historie a zkrátka nepřijdou ani rodiny s dětmi, pro které jsou na mnoha místech připraveny speciální programy. Nebude chybět ani možnost otištění poutních razítek na památku. K Noci kostelů neodmyslitelně patří zahájení zvoněním kostelních zvonů, zapálení svíčky za blízké, možnost rozhovoru s duchovním, ztišení či modlitba za město i svět. K letošním netradičním nabídkám patří např. šachový turnaj k Noci kostelů, který připravují v Bílém Potoce na Liberecku.

Návštěvníkům se otevřou i prostory, které byly v posledních letech nepřístupné z důvodu jejich rekonstrukcí, patří mezi ně např. kostel cisterciáckého kláštera v Oseku u Duchcova nebo poutní areál v Horní Polici. Úplně poprvé bude možné při Noci kostelů navštívit např. kostel na zámku v Konojedech, kostely v Třebenicích, Medvědicích, Slunečné, Jiříkově nebo Novém Městě pod Smrkem. Svůj prostor dostává i zaniklý kostel sv. Barbory ve Valkeřicích, na jehož původním místě probíhají od roku 2021 vykopávky.

Tematicky se Noc kostelů připojuje k Mezinárodnímu roku skla vyhlášenému UNESCO a k osobě Jana Ámose Komenského, jehož život a dílo se připomíná poslední tři roky díky kulatým výročím jeho narození a úmrtí.

Autor: Milena Davídková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -