Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyV Terezíně zněly varhany a zpěv

V Terezíně zněly varhany a zpěv

Terezín – Proč se varhanám  říká nástroj „královský“, o tom ve středu večer  přesvědčili návštěvníky koncertu v kostele Vzkříšení Páně v Terezíně mladí hudebníci litoměřické ZUŠ. Unikátní nástroj s autentickým majestátným zvukem zn. Rieger z roku 1898, který byl před časem citlivě restaurován, rozezněli v celé jeho škále ve skladbách klasiků i současníků.

Za klávesami se vystřídalo osm talentovaných varhaníků – Kryštof a Prokop Kindlovi, Marie Koťová, Josef Průša, Kristýna Kirschnerová, Matouš Marek, Kristýna Hálová a Jana Křivohlavá. Někteří z nich předvedli skladby, s jejichž interpretací uspěli na nedávné soutěži Organum regium v Pardubicích. Všichni svými výkony prokázali, jak výtečnou průpravu své učitelky Michaely Fišerové mají. (Varhanní oddělení školy má poměrně dlouhou tradici a patří k nejpočetnějším  mezi ZUŠ v celé republice!)

Velmi dobrou úroveň mělo i vystoupení žákyň pěvecké třídy ZUŠ Jany Červinkové. Koncert totiž připravilo varhanní oddělení spolu s pěveckým, takže v Terezíně zněl za doprovodu varhan v podání učitelky Hany van Vegchel i krásný zpěv. Zásluhu na tom měly Darja Gajduková, Veronika Kavanová, Michaela Křivohlavá, Anna Smolková, Sára Tůmová a Ela Trejbalová.

Ředitelka ZUŠ Dominika Valešková uvedla, že zpěvačky v poslední době sbíraly vavříny na krajské i celostátní úrovni. A varhaníci se – řečeno obrazně – ‚rozletěli do světa‘. Nehrají už „jen“ na koncertech v Litoměřicích a okolí, ale své schopnosti rozvíjejí i mimo svou školu.  Navázali kontakty např. s teplickou konzervatoří, s prof. Přemyslem Kšicou a zúčastňují se soutěží i workshopů.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -