Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyV Máchově divadle zněly vítězné skladby mladých autorů

V Máchově divadle zněly vítězné skladby mladých autorů

Litoměřice – Koncert vítězných skladeb v Máchově divadle v Litoměřicích zakončil v pátek večer skladatelskou přehlídku žáků ZUŠ České republiky za rok 2021.

Jak uvedl Robert Mimra za o.p.s. Portedo a Uměleckou radu ZUŠ ČR, šlo o přehlídku, která sice nenahrazuje klasickou skladatelskou soutěž, nabídla však žákům možnost představit vlastní tvorbu v době mimořádných opatření, kdy nemohli koncertovat ani soutěžit.  Portedo ji uspořádalo ve spolupráci s litoměřickou ZUŠ.

Přehlídku obeslalo 77 autorů z 36 ZUŠ z celé republiky se 176 skladbami,  výrazně byla zastoupena i tvorba pro zpěv a sbor. Šestnáct skladeb ocenila odborná porota zlatým pásmem. Na litoměřickém koncertu je zahrálo deset autorů, ostatní skladby nastudovali pedagogové litoměřické ZUŠ se svými žáky,  vypomohl i dětský pěvecký sbor Hlásek se sbormistrem Jakubem Kacarem.

Mezi oceněnými autory nechyběli ani „domácí“ – žáci litoměřické ZUŠ. Alžběta Pallasová (I.kategorie) zahrála svou klavírní skladbu Dobrodružství rytíře, draka a princezny, Tereza  Neužilová (III.kat.)  se blýskla kompozicí „Štěstí“ pro klavír a zpěv (zp. A. Pallasová) a „Suitou pro sopránovou zobcovou flétnu a klavír“ (fl.Tina Šredlová).

Vydařený večer, při které převzali ocenění i pedagogové mladých autorů,  završil litoměřický vokální soubor SYRINX vedený Romanem Pallasem. 

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -