Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůKulturaKoncertyMagdaléna Kožená zahájila ZUŠ Open v Litoměřicích

Magdaléna Kožená zahájila ZUŠ Open v Litoměřicích

Litoměřice – Květinami a sborově zazpívanou písničkou „Zahrajte mi mou, Litoměřickou…“  – tak dnes dopoledne uvítali v Litoměřicích na festivalu ZUŠ Open světoznámou českou pěvkyni Magdalénu Koženou. Operní divě totiž svěřila škola pomyslný klíč od „Brány umění otevřené“, jak si název festivalu Litoměřičtí po svém doplnili. 

Magdaléna Kožená je patronkou ZUŠ Open, který letos píše už svůj šestý ročník.  Výkony žáků – sólistů na sále i sborů venku na zahradě ZUŠky,  ji očividně bavily. Spolu s ní tleskali vystoupením mj. i ředitelka festivalu Irena Pohl Houkalová a ředitel České filharmonie David Mareček.

Dnešní setkání mělo další výrazný prvek. To když žák školy Lucián Šedivec, který se učí na akordeon, převzal z rukou známého rozhlasového moderátora Vladimíra Kroce jako dar nový nástroj. „Je to výsledek sbírky, kterou jsme vyhlásili na koncertu naší rozhlasové kapely  a také daru manželů Kirkových v rámci projektu „Kdyby tisíc klarinetů“,  uvedl Kroc za Nadační fond Českého rozhlasu, který  spolupracuje s NF Magdalény Kožené.

„Na ZUŠku nezapomenu, byla to kdysi vlastně moje startovní čára,“ řekla mi slavná pěvkyně předtím, než z pódia ocenila práci uměleckých škol, jež vedou děti k umění, tvořivosti i odpovědnosti a také k podpoře těch, kteří to momentálně potřebují, mj. i ukrajinských dětí a umělců.

 Zpěvem se začalo, zpěvem se i končilo – litoměřický Hlásek, žatecký sbor Camerata, sólisté, učitelé a vlastně všichni účastníci setkání v závěru spojili síly a spolu s Magdalenou Koženou zazpívali známou „Ach synku, synku“.

Podobná setkání s patronkou festivalu připravily v průběhu dnešního dne další čtyři ZUŠky Ústeckého kraje – v Lovosicích, Mostě, Teplicích a Ústí n.L.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -