Pátek, 3 května, 2024
12.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoViděli jsme "květinový“ úplněk s částečným zatměním

Viděli jsme „květinový“ úplněk s částečným zatměním

Pondělní květinový“ úplněk nám jako bonus nadělil zatmění Měsíce.

Z našich končin bylo vidět nejprve jako nevýrazné polostínové, které pak přešlo v částečné. Lidé na západě Francie, ve Španělsku, Portugalsku, Azorech, Kanárských ostrovech, či v Americe na tom byli lépe – viděli zatmění úplné. U nás totiž necelou čtvrthodinku před jeho začátkem Měsíc v 5h15m ráno zašel za obzor.

I tak „naše“ částečné zatmění za více než půlhodinky trvání pozorovatele potěšilo. Stín Země začal z měsíčního krajíce výrazně ukusovat krátce po půl páté ráno, po cca deseti minutách se kolem Měsíce (pro pozorovací stanoviště Litoměřice) začaly formovat tenké oblačné pásy, které naštěstí pozorování příliš nenarušily. Ve 4h50m se Měsíc schoval za levým úpatím Radobýlu.

 Příští podobný úkaz nastane v říjnu 2023, na úplné zatmění Měsíce si ovšem počkáme až do roku 2025.  Jev vzniká při průchodu Měsíce  zemským stínem. Teoreticky by k němu mělo docházet při každém úplňku, kdy je těleso přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně 3 měsíční zatmění.  Je to dáno sklonem dráhy Měsíce vůči rovině zemské dráhy, proto stín Země častěji Měsíc mine.

Miroslav Zimmer (spoluautor rozhlasového magazínu Planetárium)

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -