Pondělí, 29 dubna, 2024
14.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePřijďte posnídat férově!

Přijďte posnídat férově!

LITOMĚŘICKO – Po dvou letech pauzy se konečně opět vrací Férová snídaně. Již tuto sobotu 14. května 2022 se lidé na více než 130 místech České republiky setkají, aby podpořili pěstitele kávy, kakaa nebo banánů v zemích Latinské Ameriky, Asie a Afriky.

Podpořit svou účastí můžete ale i lokální pěstitele. Nákupem nejen fairtradových, ale i regionálních produktů se účastníci připojují k myšlence Světového dne pro fair trade a dávají najevo svůj zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby vůbec.

Co potřebujete? Stačí, když si vezmete deku a do piknikového košíku si přibalíte vaše oblíbené fairtradové i lokální dobroty, napečenou bábovku nebo upečený chléb a domácí marmeládu.

V Litoměřicích můžete s přáteli posnídat na Tržnici Felixe Holzmanna a to od půl desáté. Pokud nemáte piknikovou deku, nevadí, využijte stolečků a židliček od Lorefa Kafe. Tam vám připraví kávu přímo od pěstitelů nebo fairtradový čaj či kakao. Vyhlášena bude i soutěž o Nejzdařilejší férovou buchtu! „Stačí když do svého receptu přidáte fairtradovou surovinu jako kakao, čokoládu nebo cukr, domácí vajíčka, biomouku a předložíte výsledné dílo v rámci Férové snídaně porotě,“ láká účastníky k pečení koordinátorka Férové snídaně v Litoměřicích Lucie Baudlerová.

Odměny pro tři nejzdařilejší věnují Lorefa Kafe, Zoban pražírna Litoměřice a Vitálka – zdravá výživa.

Na Litoměřicku se Férová snídaně uskuteční kromě Tržnice Felixe Holzmanna také u rybníka na Hlinné, na Husově náměstí ve Štětí a na fotbalovém hřišti ve Mšeném. Férovou snídani, která je největší akcí na podporu fair trade v České republice v ČR, koordinuje organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Autor: Petra Dostalová

Úvodní foto: Karel Pech, z archivu

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -