Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyDůstojné stáří

Důstojné stáří

Stáří k životu neodmyslitelně patří. Ačkoli se říká, že jsme tak staří, na kolik se cítíme, jednou nás stejně všechny dostihne. Přijde doba, kdy si budeme muset přiznat, že už to není ono a že potřebujeme pomoc. Ale možná jenom pomoc nebude stačit. Možná budeme potřebovat trvalou podporu … bude nutné se přestěhovat. Kam?

Populace stárne, to je fakt. Není tak výjimkou, že se o své rodiče starají i šedesátníci, kteří kolikrát ještě pracují na plný úvazek, mají povinnosti ke svým nezaopatřeným dětem či sami trpí nějakými zdravotními problémy. Situace, které dnes a denně řeší, jsou často velmi náročné a mnohdy není v jejich silách stoprocentně zajistit vše potřebné. Je načase hledat jiné vhodné možnosti – jednu z nich představují domovy pro seniory.

Dnešní název domov pro seniory zní rozhodně lépe než dřívější domov důchodců nebo dokonce starobinec. Nepěkný název leckdy naznačoval, jak to „tam“ vypadá. Doba se, na štěstí, mění a společnost si uvědomuje, že seniorský věk není za trest a že bychom ke svým babičkám a dědům měli chovat hlubokou úctu. A rozhodně bychom jim měli zajistit důstojné bydlení.

Když už to tedy nelze zvládnout v domácích podmínkách (ani s podporou pečovatelské služby), přichází na řadu domov pro seniory. To chce ale přípravu a včas podat žádost o umístění. Jenže míst v domovech není tolik, kolik lidí by jejich služby potřebovalo. Celospolečensky tak vzniká potřeba stavět nové. Ovšem, jejich výstavba, případně rekonstrukce, není jednoduchá ani nikterak levná. Řešením, jak získat finanční zdroje, mohou být dotace.

Jenže zorientovat se v oblasti dotací je poměrně komplikované. Každý dotační program má svá specifika a splnění jeho podmínek vyžaduje důkladnou přípravu. Rovněž velmi záleží na tom, zda je dotační výzva vyhlášená na „národní úrovni“ – tedy ji vyhlásí město, kraj, ministerstvo či jiná organizace v Čechách; nebo je-li vyhlášená dotace „nadnárodní“, to znamená v rámci evropských fondů či institucí. Požadované náležitosti jsou rozdílné. Určitě se vyplatí obrátit se na odborníky.

Při výběru společnosti je příhodné zajímat se také o reference, z nichž se dají zjistit velmi důležité informace. Kupříkladu přístup firmy k projektu i žadateli, nabízené služby versus ty opravdu realizované, úspěšnost a podobně.

Specializovaná firma se zkušenostmi v daném oboru na sebe jako dotační průvodce převezme kompletní administrativní zátěž spojenou s vyřizováním dotací, veřejných zakázek či samotnou přípravou a řízením projektů.

Například společnost Artendr je jednou z těch, jež zajistí dotace, projekty a veřejné zakázky na klíč. Žadatele o dotaci bezpečně provede celým procesem financování, ochrání jej od zbytečných problémů a zbaví možných rizik.

O svou osobní zkušenost s vyřizováním dotační žádosti se může podělit i PhDr. Bc. Marek Semerád, MBA, jednatel společnosti Artendr s.r.o. Jako starosta obce Cerhenice si sám osobně prošel náročným dotačním řízením bez jakýchkoli předchozích zkušeností. Tím, že si vše vyzkoušel na vlastní kůži, dokáže nyní pomoci ostatním, aby nemuseli absolvovat zdlouhavé vyřizování a měli jistotu, že dotační peníze získají.

Odborný tým po domluvě s žadatelem o dotaci posoudí reálnost a ověří proveditelnost projektového záměru, vyhodnotí rizika, případně eliminuje nebo zmírní jejich dopad. Rovněž konzultuje projekt s poskytovatelem dotace i v průběhu projektování a postará se o dodržování zákonných podmínek. Dále vytvoří finanční plán a zpracuje potřebnou dokumentaci. Po schválení dotace dohlédne na kvalitu činností a výstupů projektu, naplňování jeho cílů a povinnou publicitu.

Základem všeho je kvalitní a bezchybný projekt včetně projektové dokumentace. Artendr dohlédne na to, aby obsahoval všechny náležitosti a splňoval pravidla jednotlivých dotačních výzev.

Podáním žádosti ve zvoleném programu přichází na řadu samotné dotační řízení a čekání na rozhodnutí.

V případe pozitivní výsledku (po schválení dotace) nastupuje realizační fáze a výběr vhodného dodavatele / zhotovitele prostřednictvím veřejné zakázky. Vypsání veřejné zakázky je dáno zákonem a znovu s sebou nese mnoho administrativy, časovou náročnost i možná rizika, jež na sebe společnost Artendr v rámci spolupráce převezme.

Během realizační etapy je kladen důraz na správně vedené účetnictví, dodržování veškerých ukazatelů, cílů a termínů, k nimž se příjemce dotace zavázal v dotační žádosti. Právě dodržování povinností daných dotační výzvou se dokládá prostřednictvím průběžných monitorovacích zpráv a ověřuje kontrolami ze strany poskytovatele podpory. Realizační část uzavírá závěrečná zpráva shrnující kompletní průběh.

Nyní je možné požádat o peníze formou dokumentu, na jehož základě kontrolní orgány vyplatí dotaci na účet. Schválení totiž rovněž automaticky neznamená, že žadatel dostane peníze hned na účet.  Opak je pravdou. Většina dotací je vyplácena až po dokončení realizační (výkonná) fáze projektu anebo minimálně její dílčí části. Do té doby musí žadatel hradit vše z vlastních zdrojů či využít bankovní úvěr.

Po vyplacení finanční částky musí žadatel dostát udržitelnosti projektu. To znamená dodržet předem vymezené období, kdy budou prakticky využívány výstupy (výrobky, služby) projektu. Obvykle po dobu 5 let musí pokračovat v podpořené činnosti a dál zpracovávat monitorovací zprávy s informacemi o činnosti organizace.

V případě domovů pro seniory se předpokládá dlouhodobá udržitelnost projektu s jednoznačně pozitivním dopadem. Ať už se jedná o výstavbu nové budovy nebo o rekonstrukci stávajícího objektu. Vždy jde o to, aby se senioři cítili dobře. Tento pocit je naprosto důležitý.

Seniorské životní období je velmi citlivé. Člověk se často musí vypořádat se ztrátou partnera, zvyšuje se citlivost na emoční prožitky a naopak se snižuje hranice zvládání stresu; v neposlední řadě vnímá úbytek svých původních schopností – rozumových i fyzických. Uvědomuje si, že „to“ sám nezvládne. Pokud už nemůže pomoci ani rodina, je na čase podat si žádost do domova pro seniory.

Uvědomme si, že pro mnohé seniory může být takové stěhování klidně i prvním v jeho životě. Vyrovnat se s myšlenkou, že bude muset opustit známé místo a půjde do cizího nebo, že se bude muset o pokoj dělit s minimálně jednou další osobou, je náročný úkol. Proto velmi záleží i na maličkostech. Chování a přístup personálu je bezesporu klíčový, ovšem první dojem a celková atmosféra mají velkou váhu.  

Díky spolupráci se společností Artendr zaručující bezmála stoprocentní úspěšnost v dotačním řízení mohou vznikat nové moderní domy nebo se mohou rekonstruovat ty již existující. Tedy dostupné bydlení poskytující důstojné bydlení a pomáhající seniorům v nelehké situaci.

Jeden příklad za všechny.

Spolčenosti Artendr se podařilo pro město Trutnov získat 2 667 741 Kč na úpravu pokojů Domova pro seniory R. Frimla. Konkrétně jde o modernizaci pokojů v prvním nadzemním poschodí budovy ve formě přestavby tří čtyřlůžkových pokojů na šest dvoulůžkových pokojů. Ta zvýší standardy bydlení. Po realizaci se budou v celé budově nacházet pouze dvoulůžkové pokoje, z nichž každý bude disponovat vlastním sociálním zázemím.

Rozhodnutí oslovit odborníky a využít jejich znalostí, dovedností a zkušeností je jistě krok správným směrem.  Žadatel o dotace nemusí studovat obsáhlou legislativu, vyhne se rizikům s výběrem dodavatele i s průběhem veřejné zakázky.  Získá též kompletní archivní dokumentaci včetně povinných i doporučených dokumentů podléhajících kontrole státních orgánů při dohledu nad čerpáním veřejných prostředků.

Na starosty obcí a měst i hejtmany krajů jsou často kladeny vysoké nároky ve smyslu zajištění většího počtu podporovaného bydlení pro seniory. Možná uvažují o dotaci, ale nevědí, jak na to. Jediná rada zní: obrátit se na profesionály v oblasti dotačního poradenství. Jejich oslovením získají zkušeného odborníka a parťáka v jednom. Doporučení platí i pro soukromé osoby, jež zvažují vybudovat takového nové bydlení.

Pravidla vyhlášených výzev včetně plnění podmínek dotačních programů jsou přísná, avšak  Marek Semerád ujišťuje: „10 let praxe našeho týmu nám dává cenné zkušenosti a jistotu v tom, co děláme. Vám to dává 80% úspěšnost na získání vytoužené dotace a financí pro váš jedinečný projekt.”

Postarat se o své rodiče by mělo být povinností každého stejně tak, jako se oni starali o nás – děti. V některých případech to však není možné, a tak na řadu přichází pomoc v podobě sociálních služeb anebo institucionální péče.

Domovy pro seniory poskytují služby podle zákona o sociálních službách. Kromě uspokojení základních životních potřeb včetně úklidu, praní prádla a podobně zajišťují pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (oblékání, přesun na, vstávání z lůžka; pomoc se stravováním i osobní hygienou, v prostorové orientaci či samostatném pohybu).

Co je důležité, domovy pro seniory mohou zprostředkovat kontakt se společenským prostředím. Také jsou zde uskutečňovány sociálně terapeutické činnosti vedoucí k rozvoji nebo udržení osobních a sociálních schopností a dovedností. Jedná se aktivizační činnosti  zahrnující volnočasové a zájmové aktivity, ale též pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s přirozeným sociálním prostředím; rovněž nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností.

Nejde tedy jenom o „bydlení“. Domovy pro seniory nabízejí velké množství rozvíjejících aktivit a společenských příležitostí, jenž na člověka působí pozitivně. Jistěže záleží na osobním nastavení, ale ve většině případů jsou lidé spokojení, protože zde mají možnost zažít a poznat něco nového. Domovy pro seniory zkrátka  zaujímají důležitý post v rámci institucionální péče.S využitím dotace tak můžeme zabezpečit našim rodičům či prarodičům důstojné stáří v pěkném prostředí s  kvalitními službami.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -