Pátek, 19 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůKulturaFestivalyPřipravujeme 10. ročník Litoměřických svátků hudby

Připravujeme 10. ročník Litoměřických svátků hudby

Litoměřice – Letní festival „Litoměřické svátky hudby“, který pořádá spolek Musica et Educatione každoročně poslední víkend měsíce srpna s podporou uměleckého garanta a ředitele festivalu Svátky hudby v Praze Václava Hudečka, bude mít v letošním roce slavnostní, jubilejní 10. ročník.

Po dvou letech ovlivněných epidemií Covid 19 se chtějí členové spolku vrátit k původnímu třídennímu formátu. Zahajovací koncertní večer bude v pátek 26.8.2022 od 19,00 hodin v Kostele Všech svatých v Litoměřicích. Jako sólisté vystoupí Václav Hudeček, známé houslové virtuosky „Duo Agape“ a jeden z členů známé hudební rodiny Klánských, kterým je Adam Klánský a to jako sólista na violoncello. Programem večera je bude doprovázet komorní těleso Musica Minore.

Druhý, slavnostní  operní galavečer bude oslavou 10. výročí „Litoměřických svátků hudby“. Bude se konat v sobotu 27.8.2022 od 19,00 hodin rovněž v kostele Všech svatých v Litoměřicích. Na tento  galavečer přijal pozvání basbarytonista Adam Plachetka, operní pěvec světového formátu, který vystupuje jak v operních domech v Evropě, tak již po několikáté v Metropolitní opeře v New Yorku. Jako partnerky si k sobě vybral mladé velice talentované operní pěvkyně, Evu Esterkovou – soprán a Marii Svobodovou – mezzosoprán. Pěvce doprovodí Plzeňská filharmonie pod dirigentským vedením šéfdirigenta Symfonického orchestru hlavního města Prahy –  FOK Tomáše Braunera. Oba koncertní večery doprovodí svým odborným slovem rozhlasový a televizní hudební komentátor Jiří Vejvoda. Třetí koncertní večer se bude konat v neděli rovněž od 19,00 hodin v Kostele svatého Václava v Lovosicích. Jako sóloví umělci zde vystoupí Václav Hudeček, Duo Agape – housle, Adam Klánský – violoncello a jako doprovod komorní těleso Musica Minore. V současné době probíhají jednání o konkrétním programu všech koncertních večerů.

Spolku Musica et Educatione se nepodařilo ani na podruhé od loňského roku zatím vyjednat se Severočeskou galerií výtvarných umění pronájem kostela Zvěstování panně Marii v Jezuitské ulici v Litoměřicích v termínu, který každý rok potřebujeme pro konání našeho letního festivalu. Z tohoto důvodu náš spolek jako organizátor festivalu musí počítat s náhradní alternativou, kterou je tak, jako v loňském roce Kostel Všech svatých v Litoměřicích. To bohužel znamená ztrátu jediného prostoru s dobrou akustikou, který při vhodné úpravě nahradil koncertní sál pro cca 500 diváků.       

I když má náhradní kostel krásný interiér i dobrou akustiku, má pouze poloviční kapacitu do max. 250  diváků. To bude mít samozřejmě vliv na návštěvnost našich koncertů, které byly v minulých letech vždy vyprodány. Za devět minulých let jsme získaly dotace od orgánů státní zprávy, od Měst Litoměřice i Lovosice a od řady sponzorů (společností, OSVČ i soukromých osob), kteří podporují náš festival finančně, protože vědí, že za jejich finanční dary přivádíme do Litoměřic vysokou uměleckou úroveň koncertů. Ta je dána vystupováním renomovaných koncertních mistrů na různé hudební nástroje, renomovaných operních pěvců, ale také nastupující novou, mladou generací talentovaných umělců, kterým účastí na festivalu pomáháme v začátcích jejich umělecké kariéry. O takto koncipované koncertní večery byl vždy u diváků mimořádný zájem.

Naše město žije bohatým kulturním životem.  Někteří lidé, zvláště pak senátor a starosta Města Litoměřice pan Mgr. Ladislav Chlupáč, říkají, že naše město je po kulturní stránce „taková malá Praha“. Možná by stálo za zamyšlení postavit v našem městě menší koncertní sál. Vždyť tu máme na velmi dobré úrovni fungující ZUŠ i mezinárodně úspěšné pěvecké sbory. Další organizace ve městě pořádají koncerty komornějšího rozsahu apod. Stávající Kulturní dům v Litoměřicích nemá dobrou akustiku a hodí se spíše pro společenské akce jiného zaměření. Nový koncertní sál by i MKZ Litoměřice umožnil zařadit do Ročního plánu kulturních akcí pestřejší nabídku hudebních akcí, a to nejen v oblasti klasické hudby.

23 – 24. 9. 2022 budou volby do obecních zastupitelstev. Bylo by ku prospěchu rozvoje kulturního života v našem městě, kdyby si některá z politických stran nebo hnutí zařadila do svého volebního programu i tento citovaný námět. Náš festival v uplynulých letech navštěvovalo v Litoměřicích vždy cca 1 100 diváků. Ti by určitě tento záměr podpořili.

Za spolek Musica et Educatione Alena Kuldová a Zdeněk Kulda

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -