Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZemřela bývalá ředitelka litoměřické ZUŠ Milada Husáková

Zemřela bývalá ředitelka litoměřické ZUŠ Milada Husáková

Litoměřice – Smutná zpráva zastihla v minulých dnech litoměřickou Základní uměleckou školu i kulturní veřejnost města. Ve věku nedožitých 88 let zemřela Milada Husáková, ředitelka této školy v letech 1985-91.

Svou kantorskou dráhu  v tehdejší „lidušce“ začala paní Husáková mnohem dříve – už v roce 1965, kdy jako absolventka Pražské konzervatoře přišla do Litoměřic z krátkého působení v Duchcově. Řadu let byla zástupkyní ředitele F. Maršálka a především ona nesla tíhu starostí spojených s chodem školy a tehdy havarijním stavem budov. Později – už jako ředitelka, také se stěhováním školy z nevyhovujících prostor v Jarošově ulici do zrekonstruovaných budov v Masarykově ulici.

 Škola jí vděčí za pedagogickou práci i energii, kterou věnovala talentovaným muzikantům, klavíristům i zpěvákům několika generací. Mezi její žáky patřili dnes renomovaní kantoři ZUŠ např. Marie Landová, či Jana Červinková, varhaník Martin Maxmilián Kaiser, ad. Mnozí na ni budou vzpomínat v souvislosti s jejím působením u dětského pěveckého sboru Hlásek, kde působila jako korepetitorka.

„Zažil jsem celé období, kdy vedla školu. Měla velký šarm. Tenkrát byly soutěže ve hře na trubku a ona mi předávala diplomy. A často mě jako klavíristka doprovázela. Jezdil jsem  do školy 3x týdně na kole z naší vesnice do Litoměřic, dohromady 20 km. Ale stálo to za to. Hezké vzpomínky!“ vybavuje si jeden z tehdejších žáků litoměřické ZUŠky Jan Pettinger, který žije v dalekém Japonsku.

Je-li muzikantské nebe, pak v něm Miladu Husákovou jistě přivítá patronka všech hudebníků a pěvců sv. Cecílie,  a možná spolu rozeznějí nebeský klavír…

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -