Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůKulturaLovosická knihovna bude na jeden večer patřit vodicím psům

Lovosická knihovna bude na jeden večer patřit vodicím psům

Lovosice – „Láska jménem vodicí pes.“ To je název přednášky, která se v úterý 26. dubna od 17 hodin  uskuteční v Městské knihovně v Lovosicích. Neformální povídání o tom, jak to chodí, když je pes nejen Vaším společníkem, ale také nepostradatelným pomocníkem. Akce proběhne u příležitosti Mezinárodního dne vodicích psů, který připadá právě na 26. dubna.

Součástí setkání bude i živá hudba, kterou obstará nevidomá písničkářka Blanka Janečková z Loun. K vidění budou také fotografie že života vodicích psů a obrázky žáků ZUŠ Lovosice. Několik čtyřnohých psích parťáků dorazí přímo do knihovny.

Přednášku pořádá Klub držitelů vodicích psů SONS ČR a zapsaný spolek Na vodítku. Pochopitelně ve spolupráci s lovosickou knihovnou. Dobrovolné vstupné. Přispět můžete do kasičky – podpoříte vodicí psy ve výslužbě.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

Vodicí pes je pro svého majitele mnohdy až deset let společného života zdatným průvodcem, připraveným kdykoliv se vydat na cestu, zároveň je i oddaným kamarádem. K tomuto poslání je vybírán nejčastěji labradorský nebo zlatý retrívr, případně kříženec těchto plemen. Osvědčil se také německý ovčák.

Výcvik pejska začíná, jakmile dovrší jednoho roku. Do té doby je od osmi týdnů na tzv. předvýchově, v běžné rodině. Pejsci jsou v ideálním případě vychováváni v bytě ve městě, aby si zvykli na městský ruch a uměli cestovat v dopravních prostředcích. Samotný výcvik vodicího pejska trvá šest až osm měsíců. Cílem výcviku je mimo jiné i to, aby se pes soustředil pouze na podstatné věci a nenechal se rozptylovat okolím nebo jinými zvířaty.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -